Ministrul francez de Externe Jean-Noël Barrot l-a convocat vineri pe ambasadorul Israelului în Franţa, în urma unor noi tiruri israeliene împotriva Misiunii ONU în Liban (FINUL).

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

”Două Căşti Albastre au fost rănite azi (vineri), potrivit unui bilanţ provizoriu, în urma unui nou tir israelian asupra unui turn de observaţie al FINUL, la Naqoura. Unul dintre ei se află într-o stare critică”, a anunţat într-un comunicat Quai d'Orsay.

Franţa este unul dintre principalii contributori la această forţă armată a ONU de menţinerea păcii în Liban.

Evenimente

15 octombrie - Eveniment Profit Health.forum
31 octombrie - Maratonul de Educație Financiară
5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania

”Franţa condamnă continuarea tirurilor israeliene deliberate împotriva FINUL”, acuză ministerul.

Joi, Italia, alt contributor important al FINUL, a fost prima ţară care l-a convocat pe ambasadorul israelian cu privire la atacul de la cartierul general al trupelor ONU.

Parisul condamnă aceste ”încălcări grave ale dreptului internaţional” şi le cere autorităţilor israeliene ”să dea explicaţii”.

”Franţa îl convoacă, aşadar, azi (vineri) pe ambasadorul Israelului în Franţa la (sediul) Ministerului Afacerilor Externe”, se arată în comunicat.

Forţa Interimară a ONU în Liban (FINUL) a anunţat vineri că doi membri ai Căştilor Albastre - din Sri Lanka - au fost răniţi în apropiere de frontiera cu Israelul şi apreciază că tirurile armatei israeliene la frontiera cu Libanul reprezintă un ”risc foarte mare” la adresa militarilor ONU.

Joi, alte două Căşti Albastre - din Indonezia - au fost rănite în tiruri împotriva cartierului general al FINUL de la Ras al-Naqoura şi au provocat un val de proteste la nivel internaţional.

Secretarul general al ONU Antonio Guterres a condamnat o ”încălcare a dreptului umanitar internţaional”.

Regatul Unit s-a declarat ”consternat”.

Armata israeliană, care desfăşoară - de la 30 septembrie - incursiuni terestre în sudul Libanului împotriva Hezbollah, a anunţat că a tras joi ”lângă” cartierul general al FINUL după ce a avertizat personalul ONU.

La cartierul general al ONU au avut loc joi ”explozii pentru a doua oară în 48 de ore”, a anunţat vineri FINUL.

”Tancuri israeliene” au avansat către cartierul general, iar ”un buldozer al armatei israeliene a doborât porţiuni ale zidului de protecţie” la nivelul unei poziţii FINUL în satul libanez Labboune.

Armata israeliană a deifuzat după aceste convocări o primă reacţie oficială, în care-şi ”exprimă îngrijorarea puternică faţă de incidente de acest fel”.

Ea anunţă că ”desfăşoară o examinare aprofundată la cel mai înalt nivel al comandamentului, pentru a stabili detaliile a ceea ce s-a întâmplat”.

Armata israeliană confirmă apoi că a tras către o ”ameninţare” situată în apropierea poziţiei FINUL.

”O examinare iniţială arată (că un post al FINUL) situat la aproximativ 50 de metri de sursa ameninţării (a fost atinsă) în timpul incidentului, care a antrenat doi răniţi în rândul FINUL”, anunţă într-un comunicat armata israeliană.

FINUL a acuzat încă de joi trupele israeliene de faptul că trag ”în mod repetat” asupra poziţiilor ONU şi că acestea au ”tras în mod deliberat asupra camerelor de supraveghere ale poziţiei, pe care le-a scos din uz” şi ”asupra unei poziţii în care aveau loc cu regulartitate reuniuni tripartite înainte de conflict”.

Aceste acuzaţii ale FINUL au exacerbat criticile ţărilor membre FINUL împotriva acţiunilor militare ale Israelului la frontiera cu Libanul.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.