Justiţia franceză a confiscat în sudul Franţei bunuri de peste 70 de milioane de euro aparţinând unui număr de doi oameni de afaceri de origine rusă, în cadrul unei anchete cu privire la o presupusă spălare de bani în circumstanţe agravante, declară surse judiciare apropiate dosarului, care confirmă astfel dezvăluiri ale cotidianului Le Monde, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Această anchetă preliminară, deschisă în martie la iniţiativa Secţiei de Cercetare a Jandarmeriei din Paris, a condus în septembrie la confiscarea de către justiţie a unui domeniu de 22,5 hectare, la Grasse, în Alpes-Maritimes, şi a unor vile de lux la Saint-Raphaël şi Grimaud, în Var, potrivit sursei apropiate dosarului.

Ancheta a condus la o ”suspiciune puternică de ascundere a originii fondurulor” folosite la cumpărarea acestor bunuri, potrivit aceleiaşi surse.

Parchetul din Paris, contactat de AFP, precizează că această anchetă a fost deschisă de către Parchetul Jurisdicţiei Naţionale franceze de Luptă împotriva Criminalităţii Organizate (JUNALCO, din cadrul Parchetului Parsului), la 7 martie, cu privire la ”presupuse fapte de spălare de bani grave în bandă organizată şi spălare de bani agravată de faptul că este reproşată unui profesionist”.

”Procedura este interesată de modalităţile de achiziţionare a bunurilor imobile, prin recurgere la împrumuturi acordate de către societăţi private, cu domiciliul fiscal în Cipru sau pe Insulele Virgine britanice”, precizează Parchetul Parisului.

”Această procedură a constat într-o primă salvă de operaţiuni concentrate în Sud-Est, în departamentele Alpes-Maritimes (la Grasse) şi Var (Grimaud şi Saint-Raphaël) şi a necesitat desfăşurarea a doi magistraţi de la Parchetul JUNALCO financiar şi de la Secţia de Cercetări din Paris pentru a desfăşutra cu bine, timp de o săptămjână, diverse percheziţii atât ăn studii notariale, cât şi la domiciliile inculpaţilor”, potrivit parchetului.

”În cadrul acestei proceduri, până în prezent s-au realizat opt confiscări imobiliare şi confiscarea a două vehicule de lux, în valoare de aproape 69,8 milioane de euro şi, respectiv, 670.000 de euro. De asemenea, părţi sociale au fost confiscate, în valoare de 2,7 milioane de euro”, precizează acesta.

Cei doi avocaţi ai inculpaţilor, contactaţi de AFP, nu au comentat imediat.

Potrivit sursei apropiate dosarului este vorba despre Ruslan Goriuhin şi Mihail Opengeim.

Potrivit Le Monde, cei doi deţin paşaport cipriot.

Ruslan Goriuhin a avut responsabilităţi în domeniul energetic rus, potrivit ziarului, şi a condus SGM, o societate a unui apropiat al preşedintelui rus Vladimir Putin.

Mihail Opengeim apare în documente din dosarul Pandora Papers, consultate de ziar, ca un om de afaceri care investeşte în domeniul energetic.

Această anchetă de şase luni de zile a fost diligentată în baza legii prezumţiei spălării banilor din 2023, a salutat sursa apropiată dosarului, precizând că în prezent inculpaţilor le revine să demonstreze că originea banilor nu este îndoielnică.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.