Fostul consilier în domeniul securităţii naţionale al lui Donald Trump, John Bolton, îl acuză pe preşedintele american de faptul că a cerut ajutorul Chinei cu scopul de a câştiga alegerile din noiembrie, potrivit unor fragmente explozive dintr-o carte de memorii care ar urma să apară marţi, dezvăluiri care provoacă furia democraţilor, relatează AFP.
Alarmate, iar uneori ironice faţă de modul în care gestionează relaţiile internaţionale, mai multe nume grele din Guvernul Trump - inclusiv şeful său al diplomaţiei Mike Pompeo sau John Bolton însuşi - au luat în calcul să demisioneze, dezvăluie The Washington Post (WP).
O figură a politicii americane, fostul consilier prezintă discuţii purtate de Donald Trump cu lideri străini, cu atât mai stânjenitoare cu cât amintesc scandalul ucrainean, din cauza căruia Trump a făcut obiectul unei infamante proceduri de destituire.
Democraţii l-au acuzat atunci de faptul că a cerut o favoare Kievului în interesul său personal împotriva celuia care este în prezent rivalul său în alegerile prezidenţiale de la 3 noiembrie, Joe Biden.
Cartea lui John Bolton relevă că ”preşedintele Trump (i-a) vândut pe americani pentru a-şi proteja viitorul politic”, a reacţionat Biden.
”Dacă aceste declaraţii se adeversc, asta nu este doar dezgustător din punct de vedere moral, ci este o încălcare a datoriei sacre a lui Donald Trump faţă de americani”, a acuzat, citat într-un comunicat, fostul vicepreşedinte american.
ÎN TOPUL VÂNZĂRILOR
Divulgările în presă, miercuri, intervin la o zi după ce administraţia Trump a anunţat o acţiune în justiţie cu scopul de a încerca să blocheze apariţia acestei cărţi - intitulate "The Room Where It Happened, A White House Memoir" - catapultată în vârful vânzărilor pe site-ul Amazon.
Administraţia Trump a insistat miercuri, angajând încă o acţiune de urgenţă, înainte de apariţia cărţii, prevăzută marţi, la 23 iunie.
”El (Bolton) a încălcat legea” difuzând informaţii ”foarte confidenţiale”, a declarat Trump la postul Fox News, ironizând trecutul fostului său consilier, un adept al războiului, şi susţinerea acestuia a Războiului american în Irak.
Într-unul dintre pasajele cele mai explozive, Bolton povesteşte că, în marja summitului G20 de la Osaka, Donald Trump a ”deturnat” conversaţia cu preşedintele chinez Xi Jinping ”către viitoarele alegeri prezidenţiale” americane, pledând ca Xi ”să facă în aşa fel încât să câştige” scrutinul, potrivit unor fragmente din carte publicate în mod simultan de ziarele The Wall Street Journal (WSJ), The New York Times (NYT) şi The Washington Post (WP).
În cadrul acestei reuniuni, în iunie 2019, preşedintele american ”a subliniat importanţa agricultorilor şi creşterea vânzărilor chineze de soia şi de grâu în funcţie de rezultatul alegerilor”, scrie, în memoriile sale, acest republican adept al liniei dure.
”PROPRIILE SALE INTERESE”
”Conversaţiile lui Trump cu Xi reflectă nu doar incoerenţele politicii sale comerciale, ci şi interconexiunea în mintea lui Trump între propriile sale interese politice şi interesul naţional american”, subliniază John Bolton, în vârstă de 71 de ani, consilier în domeniul securităţii naţionale din aprilie 2018 în septembrie 2019.
Această conversaţie a lui Donald Trump şi ”nenumărate altele” au ”confirmat un comportament fundamental inacceptabil care erodează legitimitatea însăşi a preşedinţiei”, acuză el.
”De ce a lăudat el, în mai multe rânduri, Guvernul chinez şi pe preşedintele Xi, în timp ce se răspândea coronavirusul? Pentru că voia să poată vorbi despre un acord comerical cu China în campania în vederea realegerii sale”, îşi exprimă indignarea John Bolton.
John Bolton evocă, de asemenea, procedura de destituire lansată în Congresul american de către democraţi împotriva lui Donald Trump la sfârşitul lui 2019.
Dacă ”ei (democraţii) n-ar fi fost atât de obsedaţi” de scandalul ucrainean şi i-ar fi luat în calcul mai larg politica extrenă, rezultatul procesului de destituire ”ar fi putut să fie cu ttul altul”.
Bolton a refuzat să fie audiat în Camera Reprezentanţilor, majoritar democrată. Însă primele fragmente din memoriile sale au irupt cu zgomot în procesul destituirii, în ianuarie.
LAGĂRE PENTRU UIGURI
În timp ce senatori republicani influenţi denunţă neîncetat China, John Bolton scrie că tot la Osaka, în 2019, ”numai în prezenţa interpreţilor, Xi i-a explicat lui Trump de ce, în mare, construia lagăre de concentrare în Xinjiang. Potrivit interpretului nostru, Trump a spus că Xi ar trebui să continue să construiască aceste lagăre, despre care Trump credea că sunt exact lucrul bun de făcut”.
Potrivit The Washington Post, John Bolton şi-a exprimat îngrijorarea, secretarului Justiţiei Bill Barr, cu privire la ”voinţa lui Trump de a face servicii autocraţilor, între care” preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan.
Oficialii din administraţia Trump oscilau, potrivit consilierului, între o îngrijorare profundă şi ironii.
Mike Pompeo i-ar fi scris lui John Bolton într-un bileţel - în timpul summitului istoric al lui Donald Trump cu dictatorul nord-coreean Kim Jong Un, în 2018, în Singapore - că ”spune numai postii”.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.
Citește și...