Guvernul american a angajat o acţiune în justiţie cu scopul de a bloca apaiţia memoriilor lui John Bolton, o carte despre care editura fostului consilier al preşedintelui american spunea, de rău augur, anunţând publicarea acestei lucrări ce se anunţă explozivă pentru miliardarul newyorkez, că ”aceasta este cartea pe care Donald Trump nu vrea să o citiţi”, relatează AFP.
Potrivit administraţiei Trump, cel care a ocupat postul strategic de consilier în domeniul securităţii naţionale din aprilie 2018 în septembrie 2019, a acceptat mai întâi să-şi recitească textul, ”înţesat de informaţii clasificate”, pe care Casa Albă i-a cerut să le ”retragă”.
Însă el a hotărât, până la urmă, în mod unilateral, să anunţe apariţia cărţii - intitulată "The Room Where It Happened, A White House Memoir" - la 23 iunie, fără să aştepte finalul procesului de cenzuare.
Guvernul strecoară, în trecere, în plângerea pe care a depus-o, că acest fost consilier cu celebra sa mustaţă albă şi-a ”negociat” povestea ”în schimbul unei sume de aproximativ două milioane de dolari”.
Publicarea acestei cărţi - foarte aşteptată de întreg Washingtonul - a fost anunţată vineri, într-un comunicat al editurii sale, Simon & Schuster, care a dat asigurări că autorul a cooperat cu preşedinţia pentru a-şi amenda manuscrisul iniţial, ţinând cont de ”îngrijorările” acesteia.
Un semn al conflictului este faptul că editura a invocat Primul Amendament al Constituţiei americane, care consacră libertatea de exprimare.
John Bolton a înregistrat deja un interviu televizat care urmează să fie difuzat duminică de postul ABC.
”SORTITĂ EŞECULUI”
Donald Trump s-a despărţit de el fără menajamente în septembrie, iar cei doi au evocat diferende ireconciliabile.
Pentru moment, o singură frază din carte a fost comunicată presei. Şi anunţă culoare.
”Mi-e greu să găsesc o singură decizie importantă a lui Trump, în timpul funcţiei mele, care să nu fie ghidată de un calcul în vederea realegerii sale”, scrie în memoriile sale acest adept al aripii dure, considerat un gânditor al facţiunii suveraniste din tabăra republicană, ostil multiculturalismului şi un adept al războiului în dosarele iranian şi nord-coreean
”Ceea ce Bolton a văzut l-a stupefiat: un preşedinte pentru care să fie reales este singurul lucru care contează, chiar dacă asta înseamnă să pună în pericol sau să slăbească naţiunea”, afirmă editura.
Potrivit acestui bilanţ, magnatul în domeniul imobiliar ar fi luat decizii pasibile de destuire cu mult dincolo de scandalul ucrainean, în care a fost inculpat (”impeachment”) de ”abuz de putere”, dar a fost achitat de Senat.
Cartea a irupt deja zgomotos în viaţa politică americană, după ce fragmente au fost divulgate în presă, în ianuarie, în toiul procesului destituirii.
Potrivit acestor fragmente iniţiale, John Bolton relata o discuţie de anul trecut, în care Donald Trump i-a explicat că nu vrea să deblocheze ajutorul destinat Ucrainei atât timp cât nu face ceea ce-i cere cu privire la Joe Biden - de-acum candidat împotriva preşedintelui la 3 noiembrie.
Or acest presupus târg se afla în centrul procesului de destituire.
Puternica organizaţie de apărarea drepturilor civice ACLU apreciază că ”orice încercare a administraţiei Trump de a împiedica apariţia cărţii lui John Bolton” este ”sortită eşecului”, evocând o hotărâre a Curţii Supreme împotriva lui Richard Nixon prin care declara neconstituţională cenzura guvernamentală.
Un fost membru al Consiliului Securităţii Naţionale (NSC) al fostului preşedinte democrat Barack Obama, Ned Price, a acuzat administraţia americană, pe Twitter, că ”vrea să îngroape probele corupţiei lui Trump”.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.
Citește și...