Grupul rus VK -cumpărat la începutul lui decembrie de Gazprom şi casa-mamă a celei mai importante reţele de socializare din Rusia, ”VKontakte” - a anunţat nominalizarea în funcţia de CEO a lui Vladimir Kirienko, fiul unui colaborator apropiat al lui Vladimir Putin, relatează AFP.
Acest anunţ intervine la mai puţin de două săptămâni după ce gigantul de stat în domeniul gazelor naturale Gazprom a achiziţionat grupul prin intermedul unei fialiale - o tranzacţie care ilustrează un control sporit al autorităţilor ruse asupra reţelelor de socializare şo Internetului.
Tatăl noului CEO al VK, în vârstă de 38 de ani, este Serghei Kirienko - adjunctul şefului administraţiei prezidenţiale ruse, un post-cheie la Kremlin.
28 noiembrie - Profit Financial.Forum
Serghei Kirienko a fost premier în timpul lui Boris Elţîn până când o criză financiară istorică, în 1998, a provocat căderea Executivului acestuia.
”Consliul de Administraţie al VK este fericit să-l primească pe Vladimir Kirienko în echipă”, a anunţat grupul într-un comunicat, relevând ”vasta experienţă” a noului său patron, care a ocupat anterior postul de prim-vicepreşedinte al gigantului de stat în domeniul telecomunicaţiilor Rostelecom.
Grupul VK - denumit anterior Mail.ru - deţine reţelele de socializare VKontakte, supranumit ”Facebook-ul rusesc”, şi Odnoklasniki, serviciul de e-mail al Mail.ru, dar şi jocuri video, servcii de transport, de plată şi de livrare.
Fondatorul VKontakte, Pavel Durov, a părăsit Rusia în 2014, după ce a fost obligat să-şi cedeze grupul unui apropiat al lui Vladimir Putin.
El îşi evită de atunci ţara de orgine şi a înfiinţat populara mesagerie criptată Telegram.
Autorităţile ruse au înăsprit puternic, în ultimele luni, controlul asupra conţinuturilor de pe Internetul rusesc, mai ales pe reţele de socializare, în numele luptei împotriva extremismului şi terorismului.
Potrivt multor observatori, ONG-uri şi opozanţi, puterea rusă încearcă să-şi cenzureze criticii, aşa cum a procedat cu organizaţia opozantului încarcerat Aleksei Navalnîi, interzisă cu privire la extremism.
Amenzi impuse Twitter, Google sau Apple se multiplică, iar Moscova acuză giganţii occodentali de faptul că nu suprimă conţinuturi pe care le consideră ilegale în Rusia.
În alegerile legislative din septembrie, Apple şi Google au fost nevoite să-şi retragă din magazinele online din Rusia aplicaţia echipei lui Navalnîi.
Autorităţile dezvoltă totodată un sistem controversat de ”Internet suveran”, menit să permită izolarea segmentului rus de Internet şi să-l despartă de mariel servere mondiale.
Kremlinul neagă că vrea să construiască un Internet sub controlulu său - ca în China -, însă criticii săi se tem că exact asta face.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.