Finlanda, care a devenit un stat membru NATO în aprilie 2023, a semnat un contract de achiziţionare a sistemului de apărare antirachetă ”Praştia lui David” cu 317 milioane de euro, un contract ”istoric” salută Ministerul israelian al Apărării, în vederea apărării teritoriului de la frontiera cu Rusia, cu care are o frontieră de 1.300 de kilometri, de atacuri cu rachetă balistică şi de croazieră.
Finlanda devine astfel al doilea stat membru NATO care achiziţionează un echipament antirachetă străin şi nu unul european.
Director General MG (Res) Eyal Zamir signed an agreement for the sale of the "David's Sling" to Finland valued at approx. 317 million EUR. It is one of the world's leading systems for intercepting advanced threats including ballistic missiles, cruise missiles, aircraft & drones. pic.twitter.com/lqeAxy7WiK
— Ministry of Defense (@Israel_MOD) November 12, 2023
Germania a comandat în septembrie scutul antirachetă Arrow 3 israelian.
The historic sale of the David Sling system to Finland was signed. pic.twitter.com/hhEekGuEZc
— Mossad Commentary (@MOSSADil) November 12, 2023
Franţa este nemulţumită, în contextul în care pledează de ani de zile în favoarea unei politici de achiziţii europene.
Industria europeană a dezvoltat sistemul antirachetă Mamba, un program în parteneriat cu producătorul european de rachetă MBDA, grupurile francez Thales şi italian Leonardo.
Statele Unite au anunţat că au dat undă verde Israelului în vederea acestei vânzări Finlandei.
La fel ca în contractul cu Germnia, Israelul nu deţine controlul exporturilor.
Sistemul ”Praştia lui David” este o cooperare între agenţii în domeniul apărării antirachetă din Israel (IMDO) şi Statele Unite (MDA) şi companiile israeliană Rafael şi americană Raytheon.
Scutul antirachetă Arrow 3 este realizat de Israel Aerospace Industries şi Boeing.
Berlinul a lansat iniţiativa Sky Shield - un scut antirachetă europan complet, pe bază de echipament israeliano-american, în care au intrat 17 ţări - dar nu şi Franţa, Italia şi Polonia, susţinătoarele unei soluţii europene suverane.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.
Citește și...