Familia Mahsei Amini, femeia kurdă de 22 de ani a cărei moarte în custodia poliţiei în urmă cu trei săptămâni a stârnit proteste în Iran, a primit ameninţări cu moartea şi a fost avertizată să nu se implice în proteste, a declarat vărul tinerei decedate, relatează BBC.
”Familia noastră a fost supusă unei presiuni imense din partea oficialilor Republicii Islamice, aşa că nu vorbim cu organizaţiile pentru drepturile omului sau canalele din afara Iranului şi nu informăm pe nimeni din lumea exterioară despre moartea ei”, a declarat vărul Mahsei, Erfan Mortezai, aflat în regiunea Kurdistan a Irakului.
Erfan este un luptător peshmerga pentru Komala, un partid de opoziţie kurd iranian aflat în exil cu sediul în Irak, care încearcă de ani de zile să doboare Republica Islamică. Guvernul iranian a pus cele mai recente tulburări pe seama unor astfel de influenţe externe.
Familia Mahsei Amini, inclusiv tatăl şi unchiul ei, au negat în repetate rânduri că sprijină grupurile kurde din opoziţie, pe care Iranul le acuză de separatism.
Numele tinerei regretate în limba kurdă este ei Zhina, cum îi spuneau cei dragi. Mahsa este numele oficial iranian, pe care părinţii ei au fost forţaţi să-l folosească în documente, deoarece anumite nume kurde sunt interzise în Iran.
”Zhina era o persoană obişnuită, nu era implicată politic. Regimul a inventat scenarii şi a răspândit dezinformare – spunând că Zhina ţinea legătura cu mine şi am învăţat-o şi trimis-o înapoi în Iran pentru a întreprinde o anumită activitate, când de fapt acuzaţia este complet lipsită de temei”, a mai afirmat Erfan.
El spune că ameninţările pe care le-au primit membrii familiei sale i-au făcut să îşi pună la îndoială siguranţa.
”Sunt sub tortura Republicii Islamice. Oficialii regimului ne-au ameninţat pe Instagram prin conturi false şi le-au spus membrilor familiei din Iran că, dacă se implică în proteste, ar putea fi ucişi. Eu însumi am primit multe ameninţări la telefon, (spunând) că, dacă mă văd în oraş, mă vor răpi şi mă vor ucide”, a evocat el.
”Am fi ucişi de serviciile de informaţii iraniene (n.r. dacă am vorbi). Dar ei sunt disperaţi după schimbare. Vorbesc despre corupţie şi represiune, despre mult mai multe probleme decât doar hijab-ul. Este mai degrabă un întreg sistem care le distruge spiritele, explică ei. Iranul este o ţară pe care o iubesc, dar în care se tem să trăiască”, a mai povestit bărbatul iranian.
În trecut au mai izbucnit manifestaţii în Iran, dar regimul a rămas mereu ferm. De aceea este atât de greu de prezis ce se va întâmpla în continuare.
Pe măsură ce ultimele proteste izbucnesc în oraşe noi, Erfan, crede că protestele ar putea avea un efect de durată.
”Nu ar trebui să uităm că oamenii din Iran rezistă şi protestează faţă de regim de mulţi ani, dar oamenii sunt revoluţionari acum”, a subliniat el.
”Sunt femei, muncitori, profesori, sportivi, artişti care ies în stradă şi îşi amestecă vocile disidente cu cele ale familiei Zhinei. În opinia mea, aceste proteste vor continua şi se vor încheia odată cu prăbuşirea Republicii Islamice", a conchis Erfan.
28 noiembrie - Profit Financial.Forum
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.