Partidul Libertăţii (FPÖ, extremă dreapta) s-a plasat pe primul loc în alegerile europene de duminică în Austria, obţinând astfel o primă victorie într-un scrutin naţional, cu 25,7% din voturile exprimate, după ce în alegerile europene din 2019 a obţinut doar trei mandate, un număr care urmează să se dubleze în acest an, potrivit unor rezultate aproape complete, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

El este urmat de Partidul Popular (ÖVP, onservatori), cu 24,7%, în prezent la guvernare, şi Partidul Social Democrat (SPÖ, centru-stânga) cu 23,2%.

Verzii au obţinut un scor de 10,7%.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.Forum

FPÖ, laminat după scandalul răsunător Ibizagate a obţinut doar trei mandate în Parlamentul European în 2019, un număr care urmează să se dubleze în nou hemiciclu european.

El s-a redresat sub conducerea liderului său radical Herbert Kickl.

DISCURS ”ANTIVACCIN”

”Alegătorii au scris o pagină de istorie”, a salutat Herbert Kickl în faţa susţinătorilor la Viena, cu ”voinţa de a deschide o nouă eră politică în Austria şi Europa”.

Kickl, care a ajuns la şefia partidului în 2021, a recucerit alegătorii cu ajutorul unui discurs ”antivaccin” în plină pandemie covid-19, într-o ţară sfâşiată de măsuri sanitare stricte care a mers până la plasarea în carantină a persoanelor nevaccinate.

În privinţa Războiului din Ucraina, acest tribuna în vârstă de 55 de ani apără ”neutralitatea” Austriei şi denunţă susţinerea acordată Ucrainei şi sancţiunile impuse de către Uniunea Europeană (U) Moscovei.

În timpul campaniei, FPÖ a lipit afişe cu preşedinta Comisiei Europene (CE) Ursula von der Leyen îmbrăţişându-l pe preşedintele Ucrainean Volodimir Zelenski.

După acest succes în alegerile europene, FPÖ speră să obţină o victorie în alegerile legislative prevăzute la sfârşitul lui septembrie - fără garanţia găsirii unor parteneri cu care să guverneze.

Herbert Kickl a cerut duminică mai mult şi a evocat ”această nouă etapă care este Cancelaria federală”.

”Această ţară are nevoie de un şef de Guvern FPÖ”, a tunat el, în contextul în care doar presa austriacă a fost autorizată la această seară electorală.

La conservatori, atmosfera a fost mai puţin de sărbătoare.

ÖVP a obţinut mai puţin cu zece puncte procentuale decât în 2019, deşi se poate felicita că a obţinut poziţia a doua.

Cancelarul conservator Karl Nehammer a anunţat că a auzit ”mesajul” alegătorilor şi a promis să le recâştige încrederea printr-o înăsprire a luptei împotriva ”imigraţieiilegale”.

Extrema dreaptă este implantată politic în Austria din anii '80.

Ea a fost asociată puterii la nivel naţional pentru prima oară în UE, în 2000 - când un sfert de milion de oameni au protestat în stradă faţă de succesul tribunului Jörg Haider.

FPÖ, înfiinţat în anii '50 de către foşti nazişti, a guvernat în perioada 2017-2019, în coaliţie cu conservatorii.

În total, 6,4 milioane de persoane au fost chemate la urne în Austria, care dispune de 20 dintre cele 720 de mandate de eurodeputaţi.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.