Oraşul Ninove, situat la vest de Bruxelles, urmează să fie prima comună din Belgia administrată de extrema dreaptă flamandă, în urma victoriei în weekend a unui deputat din cadrul Partidului Vlaams Belang (VB), Guy D'haeseleer , în alegerile comunale, care a obţinut 47,4% dintre voturile exprimate şi dispune de o majoritate absolută în Consiliul Comunal al acestei localităţi cu 40.000 de locuitori, relatează AFP

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

”Cred că scriem istorie”, a reacţionat duminică Guy D'haeseleer în faţa susţinătorilor săi.

”Cordonul sanitar” este ”definitiv aruncat la gunoi”, s-a felicitat el.

Evenimente

24 octombrie - Eveniment News.ro - IMM-urile, Oxigen pentru România
31 octombrie - Maratonul de Educație Financiară
5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii

El se referă la un principiul aplicat în Belgia - o ţară guvernată de coaliţii - potrivit căruia extrema dreaptă este exclusă în mod sistematic de la coaliţii.

Lista ”Forza Ninove”, filiala locală a VB, a obţinut o victorie în acest oraş cu 40.000 de locuitori, cu 47,4% dintre voturile exprimate duminică, şi a învins-o pe femeia primar în exerciţiu liberală (30,8%).

Acest rezultat îi asigură lui Guy D'haeseleer şi aliaţilor săi o majoritate absolută de mandate în Consiliul Comunal.

Cu un scor de 47,4%, ”Forza Ninove” obţine cu şapte puncte procentuale mai mult decât în alegerile din 2018, în urma cărora Guy D'haeseleer s-a lovit de un ”cordon sanitar”. O coaliţie largă în centrul căreia s-au aflat liberalii flamanzi s-a format atunci pentru a-l ţine în opoziţie.

Partidul de extremă dreapta Vlaams Belang - fostul Vlaams Blok -, care este de-acum principalul rival în Flandra al Partidului Noua Alianţă Flamandă (N-VA, conservatori), nu a condus până în prezent nicio colectivitate.

VB, primul grup din opoziţie, are 31 de aleşi în Parlamentul regional, un număr egal cu cel al N-VA, liderul coaliţiei majoritare.

VB a obţinut 20 dintre cele 150 de mandate de deputat în Parlamentul federal în alegerile de la 9 iunie.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.