Activista pentru drepturile omului Ethel Kennedy, văduva fostului secretar american al Justiţiei asasinat "Bobby" Kennedy şi matriarha celebrei dinastii politice americane a murit joi la vârsta de 96 de ani în urma unui accident vascular cerebral (AVC), anunţă familia sa, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

”Cu inimile pline de iubire anunţăm decesul fantasticei noastre bunici Ethel Kennedy", a anunţat pe X nepotul său Joe Kennedy III.

”Ea a murit în această (joi) dimineaţa din cauza unor complicaţii legate de un accident vascular cerebral (AVC) pe care l-a suferit săptămâna trecută”, anunţă acest fost ales din Massachusetts, fieful familiei Kennedy.

Evenimente

15 octombrie - Eveniment Profit Health.forum
31 octombrie - Maratonul de Educație Financiară
5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania

Ethel Kennedy era mama lui Robert Kennedy Jr, o vreme candidat independent în alegerile prezidenţiale din 2024, care anunţat că-l susţine pe Donald Trump, spre marea nemulţumire a majorităţii clanului Kennedy.

Născută în 1928, fiica unui magnat al cărbunelui din Chicago, Ethel Kennedy l-a întâlnit la vârsta de 17 ani pe viitorul său soţ, Robert. Acesta devenea în 1961 secretarul Justiţiei al fratelui său, preşedintele John Fitzgerald Kennedy (JFK).

Însă, în 1968, la cinci ani după asasinarea lui "JFK", "Bobby" Kennedy a fost asasinat, la rândul său, la Los Angeles, în seara unei victorii decisive în alegerile primare democrate.

Robert Kennedy era poziţionat atunci în mod ideal drept viitor candidat al Partidului Democrat în alegerile prezidenţiale americane, în care era favorit.

La şase luni de la moartea sa, soţia sa, Ethel Kennedy îl năştea pe cel de-al 11-lea copil al lor.

Ea fondează organizaţia Robert F. Kennedy Human Rights, care acţionează în favoarea libertăţii de exprimare şi de asociere în întreaga lume.

"Ethel Kennedy era un icon american”, a salutat într-un comunicat preşedintele Joe Biden, adăugând că ea avea ”nervi de oţel şi o inimă de aur care au inspirat milioane de americani”.

”Timp de peste 50 de ani, Ethel a călătorit, defilat, boicotat şi apărat drepturile omului în întreaga lume”, adaugă el.

Barack Obama a reacţionat catalogând-o pe Ethel Kennedy drept o femeie ”extraordinară”.

”Ea a atins vieţile unui număr incalculabil de persoane în întreaga lume prin generozitatea şi graţia sa”, adaugă fostul preşedinte democrat.

În 2014, el i-a remis Medalia Prezidenţială a Libertăţii, cea mai înaltă distincţie civilă în Statele Unite.

”În afară de o viaţă de muncă în serviciul justiţiei sociale şi drepturilor omului, mama noastră lasă în urma sa nouă copii, 34 de nepoţi şi 24 de strănepoţi, dar şi numeroase nepoate şi nepoţi care o iubesc toţi cu drag”, a declarat pe X Joe Kennedy III, adăugând că ea se alătură acum soţului şi celor doi copii ai lor decedaţi.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.