Fostul preşedinte al Coreei de Sud, Moon Jae-in, a fost acuzat de corupţie, fiind suspectat că a facilitat angajarea ginerelui său la o companie aeriană, au anunţat joi procurorii. Este încă un scandal pe scena politică sud-coreeană, care a fost deja zguduită de mai multe luni de haos după încercarea eşuată a fostului preşedinte Yoon Seok Yeol de a introduce legea marţială în decembrie, ceea ce a dus la destituirea sa, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Fostul preşedinte de centru-stânga Moon Jae-in (2017-2022) a fost acuzat de corupţie pentru că ar fi primit 217 milioane de woni (132.200 de euro) după ce a facilitat angajarea ginerelui său la o companie aeriană, a comunicat biroul procurorilor din districtul Jeonju într-un comunicat.

Potrivit biroului procurorului, ginerele lui Moon a fost numit director general al companiei aeriene Thai Easter Jet, „deşi nu avea nicio experienţă sau calificare relevantă în industria aeronautică”. Compania, care este de fapt controlată de un fost deputat din partidul lui Moon Jae-in, l-a numit pe ginerele acestuia pentru a obţine favoruri de la preşedinte. Toate salariile şi alte beneficii financiare plătite de compania aeriană ginerelui lui Moon între 2018 şi 2020 „au fost confirmate a nu fi plăţi salariale legale, ci mită pentru preşedinte”, au precizat procurorii.

DOI FOŞTI PREŞEDINŢI ÎN VIZORUL JUSTIŢIEI

Moon Jae-in este cunoscut pentru promovarea apropierii intercoreene şi, în special, pentru organizarea discuţiilor dintre liderul nord-coreean Kim Jong-un şi preşedintele american Donald Trump în timpul primului său mandat. Odată cu punerea sub acuzare a lui Moon Jae-in, doi foşti preşedinţi sud-coreeni sunt simultan în vizorul justiţiei.

Yoon Suk Yeol este în prezent judecat pentru insurecţie. În noaptea de 3 spre 4 decembrie 2024, el a încercat să impună legea marţială prin surprindere, trimiţând armata să blocheze parlamentul dominat de opoziţie. Însă un număr suficient de parlamentari au reuşit să se adune pentru a contracara ceea ce s-a considerat a fi o tentativă de lovitură de stat. Dacă va fi găsit vinovat, Yoon riscă închisoarea pe viaţă sau chiar pedeapsa cu moartea. Aplicarea pedepsei cu moartea rămâne însă foarte puţin probabilă, deoarece Coreea de Sud are un moratoriu neoficial asupra execuţiilor din 1997.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.