În total 12 sindicate din nouă ţări pledează, într-un editorial, că energia nucleară este ”curată, fiabilă şi abordabilă” şi păstrează locuri de muncă, în contextul în care criza modificărilor climatice se află în centrul Conferinţei Onu privind modificări clomatice (COP26) la Glasgow, relatează AFP.
”Lumea nostră are nevoie de o energie mult mai curată, fiabilă şi abordabilă, iar membrii noştri au nevoie de locuri de muncă sigure şi de calitate. Domeniul nuclear le oferă pe mândouă, iar de aceea noi avem nevoie de mai multă (energie) nucleară”, scriu cei 12 semnatari.
Cei 12 semnatari reprezintă organizaţiile GMB, Prospect şi Unite the Union (Regatul Unit), CFE-CGC Energies şi CFE-CGC Métallurgie (Franţa), IBEW (Statele Unite şi Canada), CNWC (Canada), Fédération Energie (Belgia), Odborovy svaz ECHO (Cehia), EVDNZ (Ungaria), SCNE (România) şi ZOES (Slovacia).
”Ieşirea din nuclear nu funcţionează”, subliniază ei în editorial.
”Acest lucru creşte emisiile (poluante) şi costă locuri de muncă”, subliniază ei.
Domeniul ”nuclear a permis deja economisirea a 70 de miliarde de tone de emisii de CO2 în lume şi furnizează o energie curată câtorva sute de milioane de oameni. Dar, mai ales, este singura noastră sursă de electricitate curată, disponibilă 24 de ore din 24, şapte zile din şapte, indiferent de starea vremii”, dau asigurări sindicaliştii.
”În lipsa unor noi investiţii, peste 100 de gigaWaţi de capacitate nucleară, care permit alimentarea a 200 de milioane de gospodării, vor fi pierduţi până în 2040. Acest lucru ne-ar costa probabil o jumătate milion de locuri de muncă şi ar reprezenta cea mai mare pierdere de energie curată din istoria lumii”, pledează ei.
”COP26 este o şansă ca decidenţii politici să alegă o energie fără emisii, bune oportunităţi profesionale şi o prosperitate durabilă. Asta înseamnă alegerea energiei nucleare în cadrul unui sistem energetic echilibrat”, apreciază ei.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.
Citește și...