Preşedintele american Donald Trump a evocat joi posibilitatea unui al treilea summit cu liderul nord-coreean Kim Jong Un, la şase săptămâni după răsunătorul eşec al întâlnirii lor la Hanoi, relatează AFP.
Negocierile cu privire la ”denuclearizarea” Coreei de Nord se află într-un punct mort de la acest tête-à-tête în capitala vietnameză, care s-a încheiat fără vreun progres concret.
”Un al treilea summit poate să aibă loc”, a declarat Trump în timp ce-l primea în Biroul Oval pe omologul său sud-coreean Moon Jae-in.
President Trump says a third summit with North Korea's Kim Jong Un "could happen."
— ABC News Politics (@ABCPolitics) April 11, 2019
"We think that North Korea has tremendous potential," Trump adds while meeting with South Korean President Moon Jae-in at the White House https://t.co/dnZVYlgUfH pic.twitter.com/2qFDDrXG8r
Întrebat despre eventuale gesturi umanitare faţă de regimul izolat prin sancţiuni ONU, legate de programele sale nuclear şi balistic, el nu a exclus nimic, însă nu a făcut vreun anunţ precis în acest sens.
”Noi vorbim despre anumite lucruri umanitare şi asta îmi convine, ca să fiu cinstit. Sud-coreeni fac anumite lucruri pentru a ajuta Coreea de Nord cu hrană şi alte lucruri”, a declarat el.
Un mare susţinător al dialogului cu vecinul său de la Nord, Moon a subliniat la rândul său că nu vede Hanoiul ca pe un eşec, ci mai degrabă ca pe o etapă într-un ”proces” mult mai lung.
The Trumps just welcomed South Korean President Moon Jae-in to the White House pic.twitter.com/9J8fVdyfLL
— TicToc by Bloomberg (@tictoc) April 11, 2019
De la fiascoul acestui ultim summit, administraţia Trump subliniază că ea doreşte să ajungă la un ”mare acord” care să permită dintr-o dată ”denuclearizarea definitivă şi în întregime verificată a Coreei de Nord”, în schimbul ridicării unor sancţiuni care strangulează economia acestei ţări.
Întrebat despre acest punct, preşedintele american a dat un răspuns împărţit. ”Există diverse mici acorduri care ar putea interveni. Lucruri ar putea să avanseze etapă cu etapă. Dar, pentru moment, noi vorbim despre un mare acord, pentru a ne debarasa de arme nucleare”.
”Vrem ca sancţiunile să rămână pe loc”, a adăugat el, reafirmând că are relaţii bune cu Kim Jong Un. ”Să sperăm că asta poate să conducă la veşti bune (...) pentru lume”.
Prima întâlnire faţă în faţă între cei doi lideri, în iunie 2018, la Singapore, s-a încheiat cu o declaraţie comună care evoca ”denuclearizarea completă a peninsulei coreene”, o formulă vagă care le permite ambelor părţi să facă interpretări foarte diferite.
TRUMP ÎŞI EVOCĂ ”RESPECTUL” FAŢĂ DE KIM
Presa oficială nord-coreeană a relatat joi că Kim Jong Un a adoptat o atitudine de sfidare, îndemnând partidul la putere să acţioneze şi mai mult în vederea ”autosuficienţei”, pentru a contracara efectul sancţiunilor impuse de ONU din cauza programelor nuclear şi balistic interzise.
Potrivit agenţiei oficiale de presă nord-coreene KCNA, tânărul lider, a cărui familie conduce Coreea de Nord neîntrerupt din 1948, a avut grijă să nu-l critice în mod personal pe locatarul Casei Albe.
La summitul de la Hanoi, Kim a propus să desfiinţeze conplexul nuclear Yongbyon, în schimbul ridicării principalelor sancţiuni, o ofertă refuzată de Donald Trump.
Cum cataloghează de-acum Statele Unite regimul nord-coreean? Aceasta este întrebarea adresată marţi şefului diplomaţiei americane Mike Pompeo într-o audiere în Congres.
După ce i-a amintit că l-a catalogat pe preşedintele venezuelean Nicolas Maduro drept un ”tiran”, un senator l-a întrebat dacă acelaşi lucru este valabil şi pentru Kim Jong Un. ”Bineînţeles că am spus asta”, i-a răspuns Pompeo.
Nimic nu indică, însă, că preşedintele american ar fi pregătit să folosească acelaşi cuvânt.
După ce a catalogat Coreea de Nord drept un ”regum pervers”, condus de către o ”bandă de criminali” şi l-a ironizat pe numărul unu poreclindu-l "Little Rocket Man" (”omuleţul-rachetă”), el şi-a schimnat total tonul, după prima lor întâlnire, istorică, în iunie, în Singapore.
Kim Jong Un ”este cineva pe care-l cunosc acum foarte bine şi pe care-l respect”, a declarat Trump joi în Biroul Oval.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.
Citește și...