Un proces împotriva a doi pakistanezi judecaţi cu privire la incitare la uciderea liderului extremei drepte ostil islamului Geert Wilders a început luni în Olanda, la un tribunal de înaltă securitate, în absenţa acuzaţilor, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Unul dintre ei, Muhammed Ashraf Jalali, un lider religios în vârstă de 56 de ani, este acuzat că a îndemnat la uciderea lui Geert Wilders şi că a declarat că susţinătorii săi vor fi ”recompensaţi dincolo”.

Celălalt, Saad Hussain Rizvi, în vârstă de 29 de ani, liderul Partidului pakistanez Tehreek-e-Labbaik Pakistan (TLP, extremă dreapta), este acuzat de faptul că şi-a îndemnat susţinătorii să-l omoare pe Geert Wilders după condamnarea unui jucător pakistanez de cricket, Khalid Latif, cu privire la incitare la uciderea lui Geert Wilders.

Evenimente

24 septembrie - Eveniment News.ro – ROINVEST - Ediția a V-a Parteneri: ARB, CEC Bank, ROCA, TeraPlast, ACUE
30 septembrie - Eveniment Profit.ro E-Commerce – Provocările creșterii pe o piață cu concurență tot mai dură - Ediția a V-a - Parteneri: ARB, CEC Bank, ContentSpeed,eMAG
7 octombrie - Eveniment Profit Energy.forum - Ediția a VIII-a. Parteneri: ACUE, Electrica Furnizare, Raiffeisen Bank
5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania. Parteneri: ARB, CEC Bank, Garanti BBVA, Raiffeisen Bank, Philip Morris

”Acest lucru s-a făcut atât la reuniuni, cât şi pe reţele de socializare, prin videouri şi SMS”, acuză parchetul olandez.

Procesul se desfăşoară la un palat de justiţie extrem de puternic securizat, în apropierea Aeroportului Schiphol, la Amsterdam.

Autorităţile olandeze au cerut Islamabadului o asistenţă juridică în vederea interogării suspecţilor şi transmiterii citaţilor de a compărea.

Însă nu există niciun tratat de de ajutor judiciar reciproc între Olanda şi Pakistan şi pare puţin probabil ca cei doi bărbaţi să se aşeze vreodată în banca acuzaţilor.

”Acest dosar are un impact uriaş asupra mea şi familiei mele”, a declarat în audierea de luni Geert Wilders.

”Cer acestui tribunal să transmită un mesaj puternic”, care să arate că ”este inacceptabil să se emită o fatwa în această ţară”, a adăugat el.

SUB PROTECŢIA POLIŢIEI DE 20 DE ANI

În septembrie 2023, Khalid Latif a fost condamnat la 12 ani de închisoare - în contunacie - după ce a fost găsit vinovat de faptul că a îndemnat la uciderea lui Geert Wilders, care a vrut să organizeze un concurs de caricaturi ale profetului Mahomed.

El a anulat acest concurs, în urma unor manifestaţii ale furiei în lumea musulmană, mai ales în Pakistan, şi în urma numeroaselor amninţări la adresa sa.

Geert Wilders, cunoscut prin declaraţii incendiare împotriva islamului, trăieşte din 2004 sub protecţia poliţiei.

Anunţarea planului concursului ”a provocat multe tulburări în comunitatea musulmană”, a declarat luni judecătorul - care a cerut să nu fie identificat - şi a adăigat că Geert Wilders a ”primit sute, mii de ameninţări cu moartea”.

În 2019, un tribunal olandez a condamnat alt pakistanez la zece ani de închisoare după ce l-a găsit vinovat de faptul că a pregătit un ”atentat terorist” împotriva lui Geert Wilders în urma planului acestui concurs.

Geert Wilders a declarat la tribunal că a vrut să organizeze acest concurs pentru că ”este inacceptabil ca libertatea de exprimare să nu fie respectată (...) în ţările în care este autorizată prin lege”.

”De 20 de ani sunt privat de libertatea mea din cauza a ceea ce gândesc, spun, scriu şi fac”, a declarat liderul politic.

”Fatwele, ele sunt cele mai rele. Ele nu dispar niciodată. Încă primesc zilnic ameninţări cu moartea”, a adăugat el.

Parchetul a cerut 14 ani de închisoare împotriva lui Muhammed Ashraf Jalali, iar audierea cu privire la Saad Hussain Rizvi urma să înceapă mai târziu.

Verdictul este aşteptat la 9 septembrie.

”Obiectivul suspectului Muhammed Ashraf Jalali era de a-l ucide pe Wilders. El are o mare influenţă în Pakistan”, a declarat procurorul - care a cerut, la rândul său, să rămână anonim.

”Din nefericire, constatăm că politicienii sunt tot mai ameninţaţi din cauza a ceea spun şi gândesc”, a adăugat el.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.