Domiciile în Germania aparţinând unui număr de doi bărbaţi, membri ai mişcării islamiste radicale, identificaţi drept apropiaţi ai autorului atacului de la Viena din noiembrie 2020, au fost percheziţionate miercuri, a anunţat parchetul german, relatează AFP.
Cei doi bărbaţi - un german şi un kosovar - sunt suspectaţi de faptul că se aflau la curent cu planul atacului, în care patru persoane au fost ucise de către un simpatizant al grupării Statul Islamic (SI), în centrul capitalei austirece, la 2 noiembrie, precizează într-un comunicat Parchetul din Karlsruhe.
La percheziţii au luat parte forţe speciale, în staţiunile Osnabrück (vest) şi Kassel (centru).
5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii
Suspecţii ”se aflau în contact strâns” cu autorul atentatului, ”pe reţele de socializare”, precizează parchetul, care adaugă că aceştia s-au dus ”la Viena pentru a-l vizita câteva zile în iulie 2020 şi au petrecut noaptea în apartamentul acestuia, în care s-au întâlnit cu alte persoane din mişcarea isloamistă din Austria şi Elveţia”.
Atacatorul de la Viena, Kujtim Fejzulai, un austriac în vârstă de 20 de ani, ai cărui părinţi erau originari din Maecedonia de Nord, era cunoscut poliţiei, după ce a încercat să intre rândul combatanţilor jihadişti în Siria.
El a fost ucis de poliţie la locul atacului.
Gruparea Statul Islamic a revendicat atentatul de la Viena, soldat de asemenea cu numeroşi răniţi.
Cu puţin timp înaintea întâlnirii de la Viena, în iulie, Kujtim Fejzulai a achiziţionat o puşcă, pe care a folosit-o în atentat.
Profilul ADN al participanţilor la întâlnirea de la Viena ”a fost găsit pe arme folosite în atentat şi pe inelul purtat de asasin în timpul crimei”, potrivit Parchetului din Karlsruhe, competent în dosare teroriste.
”Din cauza relaţiei lor personale strânse cu asasinul şi a convingerilor lor islamice radicale comune, cei doi inculpaţi au considerat drept posibil” faptul ca Kujtim Fejzulai să-şi pună în aplicare planul atentatului despre care le-a vorbit unor terţi.
Justiţia germană îi acuză pe cei doi bărnaţi de faptul că nu l-au denunţat autorităţăilor.
Ei au început, ”chiar înainte de lanarea atacului, să-şi ascundă legăturile (cu atacatorul), ştergând conţinutul comunicaţiilor de pe telefoanele mobile şi profilurile pe reţele de socializare”.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.