Doi condamnaţi la moarte din Japonia au dat în judecată Guvernul japonez, denunţând drept ilegală practica de a-i avertiza pe deţinuţi cu doar câteva ore înainte de faptul că urmează să fie executaţi, o sursă, afirmă ei, a unor tulburări psihice, relatează AFP.
Japonia este una dintre ţările industrializate care recurge la pedeapsa cu moartea, iar peste 100 de deţinuţi se află, în prezent, pe culoarele japoneze ale morţii.
Execuţiile au loc, în general, la mult timp după condamnare, întotdeauna prin spânzurare.
5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii
Prin acţiunea lansată joi, la un tribunal de primă instanţă, la Osaka (vest), se cere ca deţinuţii condamnaţi la moarte să fie avertizaţi cu privire la execuţie mai înainte şi se cere o compensaţie pentru stresul cauzat, în valoare de 22 de milioane de yeni (167.000 euro), anunţă avocatul condamnaţilor.
”Acest lucru calcă în picioare deminitatea umană”, declară AFP Yutaka Ueda, care precizează că execuţiile le sunt anunţate condamnaţilor cu doar o oră sau două înainte, ceea ce îi împidică să-şi vadă avocatul sau să formuleze recurs.
”Ei trăiesc în frică. Îşi spun în fiecare dimineaţă «poate e azi» atunci când aud paşii gardienilor”, declară el.
Japonia a executat trei condamnaţi în 2019 şi 15 în 2018 - inclusiv 13 mmebri ai sectei Aum, implicată în atentatul cu gaz sarin la metroul din Tokyo, în 1995.
Condamnaţii, legaţi la mâini şi la ochi, sunt conduşi deasupra unei trape, care li se deschide sub picioare cu ajutorul unui mecanism acţionat de unul dintre cele trei butone de pe un perete al unei săli alăturate, apăsate simultan de către trei gardieni, care nu ştiu care dintre butoane este activ.
Japonia ”nu divulgă multe informaţii despre pedeapsa capitală”, iar din această cauză există puţine dezbateri cu privire la acest subiect, declară Ueda.
Populaţia susţine puternic pedeapsa capitală, în pofida unor critici din străinătate, mai ales din partea unor organizaţii de apărarea drepturilor omului.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.