Mai multe corpuri arse au fost descoperite de Crăciun în Myanmar, pe un drum, în cantonul Hpruso, în statul Kayah (est), cele ”27 de cadavre” fiind semnalate de către un lider al rebeliunii care se opune juntei aflate la putere, Forţele Apărării Poporului (PDF), relatează AFP.
”27 de cranii au fost identficate”, însă ”în camion existau şi alte cadavre, atât de arse, încât nu le-am putut număra”, a declarat un martor.
Între victime s-ar putea afla doi membri ai organizaţiei nonguvernamentale ”Save the Children”, a anunţat ONG-ul, care precizează că angajaţii săi erau ”daţi dspăruţi”.
”Avem confirmarea faptului că vehiculul lor privat a fost atacat şi incendiat”, a anunţat într-un comunicat ONG-ul britanic de apărarea drepturilor copilului.
Cei doi angajaţi se întorceau acasă în urma unei misiuni umanitare în regiune, potrivit Save the Children, care anunţă că şi-a suspendat activitatea în mai multe regiuni.
”Suntem îngroziţi de violenţa împotriva unor civili nevinovaţi şi personalului nostru, care se dedică unor sarcini umanitare, ajutând milioane de copii aflaţi în nevoie în Myanmar”, a declarat directoarea ONG-ului britanic Inger Ashing.
În octombrie, ONG-ul a deplâns distrugerea birourilor sale în oraşul Thantlang, în vest, într-un bombardament al juntei în care au fost distruse zeci de case, în urma unor confruntări armate cu grupul local rebel.
Potrivit Observatorului Myanmar Witness, ”35 de persoane, inclusiv femei şi copii, au fost arse şi ucise de către militari la 24 decembrie în cantonul Hpruso”.
Un purtător de cuvânt al juntei, Zaw Min Tun, a recunoscut că înfruntări au izbucnit la Hpruso vineri, după ce militari au încercat să oprească şapte maşini care conduceau în mod ”suspect”.
Militarii au ucis un număr de persoane în aceste violenţe, a declarat AFP purtătorul de cuvânt, fără să ofere detalii.
Myanmarul se află în haos, după puciul de la 1 februarie, care a pus capăt unei tranziţii democratice de zece ani.
În decurs de zece luni, peste 1.300 de civili au fost ucişi, potrivit unui ONG local, Asociaţia de Asistenţă a Deţinuţilor Politici (AAPP), care raportează cazuri de tortură şi execuţii extrajudiciare.
Ca reacţie au fost înfiinţate miliţiile cetăţeneşti PDF în ţară, care înfrâng cu regularitate puternica armată birmană.
La zece luni de la lovitura de stat împotriva Guvernului său, fosta conducătoare Aung San Suu Kyi, o laureată a Premiului Nobel pentru Pace în 1991, trăieşte în arest la domiciliu.
Armata, care a îndepărtat-o de la putere pe Aung Saan Suu Kyi şi încearcă să înăbuşească influenţa partidului acesteia, a deschis cutia Pandorei, o nouă rezistenţă împotriva juntei, uneori violentă, care câtigă teren potrivit unor experţi intervievaţi de AFP la începutul lui decembrie.
Aceşti analişti subliniază că sute de persoane s-au dus în zone aflate sub controlul rebelilor, pentru a se antrena în luptă şi a riposta armatei, împotriva curentului non-violenţei promovat de către Aung San Suu Kyi.
Lunile de reprimare sângeroasă au lăsat doar puţin spaţiu de manevră tipului de compromis caracteristic Guvernului fostei conducătoare cu militarii, în pofida faptului că junta susţine că vrea să organizeze noi alegeri.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.