Directorul Biroului Federal de Investigaţii (FBI), James Comey, şi-a apărat miercuri după-amiază în faţa senatorilor americani decizia de redeschidere a investigaţiei cu privire la serverul privat de e-mail al lui Hillary Clinton, decizie anunţată cu doar câteva zile înainte de alegerile prezidenţiale din Statele Unite, relatează Reuters.
De asemenea, acesta a declarat că ascunderea deciziei de redeschidere a investigaţiei ar fi reprezentat o eroare ”catastrofală” pentru FBI.
James Comey a precizat că ar fi ”greţos” ca cineva să creadă că redeschiderea investigaţiei pe 28 octombrie a influenţat într-un anumit mod rezultatele alegerilor prezidenţiale din Statele Unite.
Reacţia directorului agenţiei de informaţii vine la doar o zi după ce prezidenţiabila democrată a declarat că era în drum spre o victorie sigură înainte de publicarea scrisorii directorului FBI, care a redeschis investigaţia cu privire la e-mailurile candidatei democrate după descoperirea unor noi dovezi pe dispozitivele deţinute de Anthony Weiner.
A doua investigaţie a dovedit că noile e-mailuri descoperite erau copii ale celor deja analizate în urmă cu mai multe luni, dar anunţul lovise deja campania Clinton.
De asemenea, e-mailurile furate de hackerii ruşi şi publicate în ultima lună de campanie pe WikiLeaks au ridicat semne de întrebare în minţile oamenilor care erau înclinaţi să voteze pentru Hillary Clinton, tocmai pentru a nu permite unui candidat precum Donald Trump să ajungă la Casa Albă.
În Comisia Judiciară a Senatului, James Comey a susţinut că motivul pentru care a anunţat public redeschiderea investigaţiei are legătură cu declaraţiile sale anterioare din faţa congresmenilor, pe care i-a anunţat în repetate rânduri că a încheiat ancheta cu privire la Hillary Clinton.
”În opinia mea, ar fi fost vorba de o încercare de ascundere dacă nu aş fi vorbit despre asta. Iar, în opinia mea, ascunderea este catastrofică”, a precizat directorul FBI.
După doar câteva zile de la redeschiderea investigaţiei, agenţia a anunţat că noile descoperiri nu schimbă concluzia anterioară de a nu recomanda acuzaţii penale pentru Clinton.
Însă, mulţi lideri democraţi au criticat dur acţiunile agenţiei, susţinând că redeschiderea investigaţiei fără nicio dovadă a provocat daune ireparabile campaniei fostului secretar de stat, cu doar două săptămâni înainte de alegerile prezidenţiale din SUA.
De asemenea, senatorii l-au întrebat pe James Comey de ce a decis să anunţe public redeschiderea investigaţiei cu privire la Clinton, dar nu şi legăturile incriminatorii dintre asociaţii republicanului Donald Trump şi agenţii Kremlinului.
Comey a încercat să-i convingă pe senatori că a făcut totuşi alegerea corectă, iar comportamentul său nu a influenţat rezultatele alegerilor prezidenţiale din SUA.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.