Deputaţii chilieni au aprobat marţi o procedură de destituire a preşedintelui Sebastian Piñera, în vârstă de 71 de ani, acuzat de conflict de interese cu privire la vânzarea controversată a unei companii miniere, realizată înrtr-un paradis fiscal şi dezvăluită de către ancheta internaţională Pandora Papers, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

În urma acestei unde verzi a Camerei Deputaţilor, aflată sub controlul opoziţiei - 83 din cele 155 de mandate -, este rândul Senatului să se pronunţe, printr-un vot de două treimi - dificil de obţinut -, înaintea alegerilor generale de la 21 noiembrie, în care urmează să fie ales un nou preşedinte, iar Parlamentul să fie reînoit.

”El a acţionat urmărind profitul personal şi al familiei sale, folosind informaţii la care avea acces mulţumită funcţiei sale de preşedinte”, a denunţat în cursul unei dezbateri, care în ceput luni dimineaţa, deputatul socialist Jaime Naranjo, care s-a exprimat timp de 15 ore, în care a citit un text de 1.300 de pagini şi a îndemnat ”să se termine cu impunitatea”.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.Forum

”Vă rog, domnilor deputaţi, respingeţi această acuzaţie constituţională nedreaptă şi inadmisibilă”, a declarat, la rândul său, avocatul preşedintelui, Jorge Gálvez.

Sebastian Piñera - unul dintre liderii politici ale căror nume apar în Pandora Papers, o anchetă a Consorţiului Internaţional al Jurnaliştilor de Investigaţie (ICIJ) - dezminte orice conflict de interese în vânzarea companiei miniere unui prieten apropiat şi îşi clamează ”nevinovăţia totală”.

Preşedintele de dreapta, unul dntre oamenii cei mai bogaţi din Chile, că consideră că în 2017 a avut deja loc ”o anchetă aprofundată a Ministerului Public” şi că este ”o afacere închisă de justiţie”.

Parchetul a subliniat însă că faptele cu privire la vânzarea-cumpărarea societăţii miniere ”nu erau incluse în mod expres” în hotărârea cu privire la abandonarea procedurii din 2017.

Potrvit unei anchete efectuate de către publicaţiile chiliene CIPER şi LaBot - membre ICIJ -, compania minieră Minera Dominga a fost vândută omului de afaceri Carlos Alberto Délano, un prieten al şefului statului, cu suma de 152 de milioane de dolari, o tranzaţie operată în Insulele Virgine britanice.

Plata tranzacţiei urma să fie realizată în trei vărsăminte şi conţinea o clauză controvesată care condiţiona ultima plată de ”nestabilirea unei zone de protecţie a mediului în zona de exploatare a societăţii miniere, aşa cum cer asociaţii ecologiste”.

Potrivit anchetei, Guvernul lui Sebastian Piñera nu a protejat, până la urmă, zona în care se află exploatarea minieră, iar a treia plată a fost efectuată.

Deputatul Tomas Hirsch, de stânga, îl acuză pe Piñera de faptul că ”a împiedicat astfel ca o zonă unică pe planetă să fie declarată rezervă naturală, numai pentru a-şi favoriza interesele personale”.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.