Democraţii cu funcţii de conducere au exclus duminică posibilitatea înlocuirii preşedintelui Joe Biden în cursa pentru alegerile prezidenţiale din noiembrie, după o prestaţie slabă la dezbaterea cu Donald Trump, şi au cerut membrilor partidului să se concentreze în schimb asupra consecinţelor unei eventuale a doua preşedinţii a republicanului, relatează Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

După zile de îngrijorare cu privire la prestaţia slabă a lui Biden de pe scenă în dezbaterea cu Trump, liderii democraţi au respins ferm apelurile ca partidul lor să aleagă un alt candidat prezidenţial mai tânăr pentru scrutinul din noiembrie.

Între timp, Biden, în vârstă de 81 de ani, s-a întâlnit duminică cu membrii familiei sale la reşedinţa prezidenţială de la Camp David. The New York Times a citat persoane apropiate care au declarat că familia lui Biden îl îndeamnă să rămână în cursă şi să continue să lupte. The New York Times susţine că una dintre cele mai puternice voci care l-au implorat pe Biden să reziste presiunilor de a renunţa la candidatură a fost fiul său, Hunter, care, la 11 iunie, a devenit primul copil al unui preşedinte în funcţie care a fost condamnat pentru o infracţiune, după ce un juriu l-a găsit vinovat că a minţit cu privire la consumul ilegal de droguri atunci când şi-a cumpărat o armă în 2018.

Evenimente

30 iulie - Maraton Profit News TV - Inteligența Artificială în Economie

Ziarul mai susţine că unii membri ai familiei sale şi-au exprimat în privat exasperarea faţă de modul în care personalul său l-a pregătit pentru evenimentul de joi seară.

Pe de altă parte, o serie de apeluri pentru ca Biden să se retragă din cursă continuă de joi, iar un sondaj CBS post-dezbatere a arătat o creştere cu 10 puncte procentuale a numărului de democraţi care cred că Biden nu ar trebui să candideze la preşedinţie, la 46% de la 36% în februarie.

"Adevărul este, din păcate, că Biden ar trebui să se retragă din cursă, pentru binele naţiunii pe care a servit-o atât de admirabil timp de o jumătate de secol", a declarat Atlanta Journal-Constitution într-un editorial duminică. "Eventualitatea retragerii este acum o necesitate pentru preşedintele Biden", a continuat editorialistul.

Liderii democraţi au respins însă această afirmaţie. "Categoric nu", a răspuns senatorul democrat de Georgia Raphael Warnock, unul dintre democraţii văzuţi ca posibili înlocuitori ai lui Biden. "Se întâmplă ca dezbateriale să iasă prost", a declarat el pentru emisiunea Meet the Press de la NBC. "Întrebarea este: Pe cine a reprezentat vreodată Donald Trump, în afară de el însuşi şi de oameni ca el? Eu sunt alături de Joe Biden, iar misiunea noastră este să ne asigurăm că va trece linia de sosire în noiembrie", a declarat Raphael Warnock.

Liderul democraţilor din Camera Reprezentanţilor, Hakeem Jeffries, care ar putea deveni preşedinte al Camerei anul viitor, dacă partidul său va prelua controlul asupra Camerei la alegerile din noiembrie, a recunoscut că Biden a suferit un eşec, dar acesta nu este "nimic mai mult decât o pregătire pentru o revenire", a spus el.

Senatorul Chris Coons din Delaware, unul dintre principalii susţinători ai lui Biden, a declarat în cadrul emisiunii This Week de la ABC News că Biden trebuie să rămână în cursă pentru a asigura înfrângerea lui Trump. "Cred că este singurul democrat care îl poate învinge pe Donald Trump", a spus Coons.

Cu liderii democraţi mobilizaţi în jurul său, va depinde de Biden să decidă dacă doreşte să îşi încheie candidatura pentru realegere.

ALŢI DEMOCRAŢI NU SUNT ATÂT DE ÎNCREZĂTORI ÎN BIDEN

Dar alţi democraţi au lăsat deschisă posibilitatea alegerii unui alt candidat la preşedinţie.

Reprezentantul Jamie Raskin, un important democrat din Congres, a declarat pentru MSNBC că în cadrul partidului au loc "discuţii foarte oneste, serioase şi riguroase".

"Indiferent dacă el este candidatul sau altcineva este candidatul, el va fi principalul vorbitor la convenţia noastră. El va fi figura în jurul căreia ne vom aduna pentru a merge mai departe", a declarat Raskin.

În timpul dezbaterii, Biden, care a vorbit încet şi răguşit, a avut o prestaţie neconvingătoare, în care s-a bâlbâit de mai multe ori.

Unii democraţi au declarat ulterior în privat că această prestaţie s-ar putea dovedi a fi un factor descalificant.

În cadrul dezbaterii, Trump a făcut o serie de afirmaţii false, inclusiv că imigranţii au provocat un val de crime, că democraţii susţin infanticidul şi că, de fapt, a câştigat alegerile din 2020. Lara, nora lui Trump şi copreşedintă a Comitetului Naţional Republican, a declarat pentru Fox News că Trump s-a simţit "minunat" după "probabil cea mai bună dezbatere din cariera sa politică".

Preşedintele Comitetului Naţional Democrat (DNC), Jaime Harrison, şi managerul de campanie al lui Biden, Julie Chavez Rodriguez, au avut sâmbătă după-amiază o convorbire telefonică cu zeci de membri ai comitetului din întreaga ţară. Este vorba despre un grup format din unii dintre cei mai influenţi membri ai partidului. Convorbirea a fost în parte un discurs de încurajare, în parte o întâlnire de planificare pentru viitoarea convenţie naţională, potrivit a două persoane care au participat la discuţii şi care au solicitat anonimatul.

DEZBATEREA DEZASTUOASĂ, PUSĂ PE SEAMA PREGĂTIRII PROASTE ŞI A EPUIZĂRII PREŞEDINTELUI

Dezbaterea încheiată cu un eşec al preşedintelui Joe Biden a venit în urma unor decizii luate de cei mai importanţi consilieri ai săi, pe care criticii le consideră acum greşite, arată interviurile realizate de Reuters cu aliaţi democraţi, donatori şi foşti şi actuali consilieri.

Trump, în vârstă de 78 de ani, a repetat joi, în timpul dezbaterii de 90 de minute, o serie de minciuni evidente, inclusiv afirmaţii conform cărora ar fi câştigat de fapt alegerile din 2020. Biden nu a reuşit să respingă aceste afirmaţii, iar prestaţia sa ezitantă şi cu bâlbe a stârnit nu numai apeluri din partea democraţilor pentru ca acesta să înceteze să mai candideze pentru un al doilea mandat, dar şi pentru o analiză sau chiar pentru demisii în rândul principalilor consilieri.

"Singura mea solicitare a fost să mă asigur că s-a odihnit înainte de dezbatere, dar era epuizat. Nu se simţea bine", a declarat o persoană care a spus că a apelat fără succes la principalii consilieri ai lui Biden în zilele anterioare. "Ce decizie proastă să îl trimiţi arătând bolnav şi epuizat", a adăugat persoana în cauză.

Alţii au fost şi mai direcţi. "Eu cred că a fost prea antrenat, prea exersat. Şi cred că Anita Dunn l-a pus într-o poziţie propice pentru Trump şi nu pentru el", a declarat John Morgan, un avocat din Florida şi un important colector de fonduri pentru Biden, referindu-se la principala consilieră a lui Biden. Morgan a declarat că Dunn şi soţul ei, Bob Bauer, avocatul preşedintelui care l-a interpretat pe Trump în repetiţiile dinaintea dezbaterii, ar trebui "concediaţi pentru totdeauna şi să nu mai fie lăsaţi niciodată să se apropie de campanie".

Strategia de dezbatere a lui Biden a fost aprobată de preşedinta de campanie Jen O'Malley Dillon, care l-a ajutat să câştige în 2020 şi a fost numită în ianuarie pentru a impulsiona o campanie de realegere inegală. Dunn, o veche colaboratoare al lui Biden şi fost strateg de campanie al lui Barack Obama, a sprijinit această strategie.

CINE L-A PREGĂTIT PE BIDEN

Încrederea era la cote înalte la începutul evenimentului. Trump a fost condamnat pentru falsificare de documente de către un juriu din New York la 31 mai, în timp ce Biden efectua vizite consecutive în Europa. Spre surprinderea unor consilieri ai lui Biden, cifrele sale încăpăţânat de scăzute în sondaje au început să crească la nivel naţional în săptămânile care au urmat.

Consilierii au stabilit un calendar riguros de pregătire a dezbaterilor, Biden izolându-se la Camp David timp de şase zile. Un cerc restrâns, unii apropiaţi ai lui Biden de zeci de ani, a fost implicat în pregătire: Ron Klain, primul său şef de cabinet de la Casa Albă, Dunn, fosta sa consilieră de la Casa Albă şi consilierul său de lungă durată Mike Donilon, precum şi aproximativ o duzină de alţi experţi în politică.

Campania lui Biden a declarat vineri că nu este luată în considerare nicio remaniere a personalului. Mai mulţi consilieri, nu doar Dunn şi Bauer, au fost implicaţi în pregătire, a declarat un oficial al campaniei, care a menţionat, de asemenea, că Morgan nu a fost prezent.

Într-un e-mail adresat sâmbătă susţinătorilor săi, O'Malley Dillon a declarat că sondajele interne şi focus-grupurile nu arată după dezbatere nicio schimbare în opiniile alegătorilor din statele cheie. Ea a avertizat că "relatările mediatice exagerate" ar putea determina "scăderi temporare în sondaje", dar a declarat că este încrezătoare că Biden va câştiga în noiembrie.

SOCOTEALA DE ACASĂ A CONSILIERILOR

Călătoriile lui Biden în străinătate, în special în Franţa, la începutul acestei luni, au generat clipuri republicane pe reţelele sociale care au ironizat vârsta sa, dar, în opinia echipei sale, l-au arătat şi ca pe un lider puternic pe scena internaţională.

Asistenţii de la Casa Albă care au călătorit cu preşedintele erau bine dispuşi în timp ce acesta se îndrepta spre Camp David, pe 21 iunie. Ei credeau că Biden va intra în dezbatere cu cel mai preţios atu politic, de natură să-i aducă vânt în pupa.

Biden a zburat în Franţa, s-a întors în Statele Unite, apoi a venit în Italia şi a ajuns pe coasta de vest a Americii, printre alte deplasări, într-o perioadă de numai 14 zile, înainte de a-şi lua doar câteva zile pentru a se odihni la casa sa de vacanţă din Rehoboth Beach, Delaware.

Potrivit mai multor persoane care l-au observat în această perioadă, Biden era obosit.

În timp ce Biden şi asistenţii săi se instalau la Camp David cu şase zile înainte de dezbatere, asistenţii s-au gândit că avea multe realizări, mai multe decât adversarul său. Trump ar putea doar să se plângă de actuala administraţie, iar Biden avea nevoie de fapte şi de câteva replici la îndemână. Ei se aşteptau ca Trump să fie mult mai disciplinat şi mai pregătit decât fusese în 2020 şi credeau că vor trebui să contracareze rapid doar o serie de minciuni. În cadrul unor şedinţe lungi de pregătire, ei l-au asaltat pe Biden cu detalii, apoi au continuat cu dezbateri simulate.

Criticii spun acum că pregătirea ar fi trebuit să se concentreze pe viziunea mai largă pe care trebuie să o prezinte ţării şi că Biden nu s-a odihnit suficient înainte de dezbatere.

Potrivit consilierilor de la Casa Albă, Biden era şi uşor răcit, aşa cum se întâmplă în mod regulat în timpul mandatului său, după lungi perioade de muncă. Rezultatul, spun criticii, a fost un candidat Biden în cea mai proastă formă a sa: a apărut pe scenă cu faţa încordată, cu părul răvăşit şi vocea răguşită. A fost adesea incoerent. "Nu l-am mai văzut niciodată performând în acest fel", a declarat Michael LaRosa, fost asistent special al preşedintelui Biden şi secretar de presă al primei-doamne Jill Biden.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.