Cea mai bătrână persoană cunoscută din lume, spaniola Maria Branyas Morera, care s-a născut în SUA în 1907 şi a supravieţuit a două pandemii şi două războaie mondiale, a murit în somn, la vârsta de 117 ani, a anunţat marţi familia sa, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

„Maria Branyas ne-a părăsit. A murit aşa cum şi-a dorit: în somn, liniştită şi fără durere”, a scris marţi familia ei pe contul său de pe X. „Ne vom aminti mereu de ea, de sfaturile şi bunătatea ei”, se mai spune în mesaj.

Branyas, care a trăit în ultimele două decenii în azilul Santa Maria del Tura din oraşul Olot din nord-estul Spaniei, spusese într-o postare că se simte slăbită. „Mi se apropie vremea. Nu plângeţi, nu-mi plac lacrimile. Şi mai presus de toate, nu suferiţi pentru mine. Oriunde voi merge, voi fi fericită”, spunea ea în postarea de pe contul său, care este administrat de familia sa.

Guinness World Records recunoscuse oficial statutul lui Branyas de cea mai bătrână persoană din lume în ianuarie 2023, după moartea, la vârsta de 118 ani, a călugăriţei franceze Lucile Randon.

În prezent, cea mai vârstnică persoană în viaţă este japoneza Tomiko Itooka, care s-a născut la 23 mai 1908 şi are 116 ani, potrivit Grupului american de cercetare în gerontologie.

Branyas, care a trecut prin pandemia de gripă din 1918, prin primul şi al doilea război mondial şi războiul civil din Spania, a făcut Covid-19 în 2020, la doar câteva săptămâni după ce împlinise 113 ani. A fost izolată în camera ei de acasă, dar şi-a revenit complet.

Fiica sa cea mai mică, Rosa Moret, a atribuit odată longevitatea mamei sale geneticii. „Nu a mers niciodată la spital, nu şi-a rupt niciun os, este bine, nu are dureri”, a declarat Moret la televiziunea regională catalană în 2023.

Branyas a declarat pentru site-ul Guinness World Records că ea crede că longevitatea sa provine din ordine, linişte, o bună legătură cu familia şi prietenii, contactul cu natura, stabilitate emoţională, fără griji, fără regrete, multă pozitivitate şi faptul că stă departe de oamenii toxici. „Cred că longevitatea înseamnă, de asemenea, să fii norocos”, a spus Branyas.

S-a născut în San Francisco la 4 martie 1907, la scurt timp după ce familia sa s-a mutat din Mexic în SUA. După o perioadă petrecută în Texas şi New Orleans, familia s-a întors în Spania natală în 1915, în timp ce Primul Război Mondial era în desfăşurare, ceea ce a complicat călătoria peste Atlantic. Traversarea a fost marcată de tragedie - tatăl ei a murit de tuberculoză spre sfârşitul călătoriei şi sicriul său a fost aruncat în mare.

Branyas şi mama ei s-au stabilit în Barcelona. În 1931, cu cinci ani înainte de începerea Războiului Civil din Spania (1936-1939), ea s-a căsătorit cu un medic. Cuplul a trăit împreună timp de patru decenii, până când soţul ei a murit la vârsta de 72 de ani. Au avut trei copii - dintre care unul a murit - 11 nepoţi şi mulţi strănepoţi.

Manel Esteller, care face parte dintr-o echipă de cercetători de la Universitatea din Barcelona care a studiat ADN-ul lui Branyas pentru a determina factorii longevităţii sale, a declarat cotidianului spaniol ABC în octombrie 2023 că a fost surprins de sănătatea ei bună. „Mintea ei este complet lucidă. Îşi aminteşte cu o claritate impresionantă episoade de când avea doar patru ani şi nu are nicio boală cardiovasculară, care este frecventă la vârstnici. Singurele lucruri pe care le are sunt probleme de mobilitate şi de auz. Este incredibil”, a declarat profesorul de genetică.

Cea mai bătrână persoană verificată care a trăit vreodată a fost Jeanne Louise Calment, o femeie din Franţa care a murit în 1997 la vârsta de 122 de ani şi 164 de zile.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.