Un tribunal belarus a condamnat marţi la pedepse dure cu închisoarea mai mulţi critici ai regimului preşedintelui Aleksandr Lukaşeno, inclusiv pe Serghei Tihanovski, soţul opozantei Svetlana Tihanovskaia, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Serghei Tihanovski, un video-blogger în vârstă de 43 de ani, a fost condamnat la 18 ani de închsoare cu privire la ”organizarea unor tulburări în masă”, ”incitare la ură în societate”, ”tulburări ale ordinii publice” şi ”obstrucţionarea Comisiei Electorale”.

Alt reprezentant important al opoziţiei, Mikola Statkevitci, în vârstă de 65 de ani, un fost candidat în alegerile prezidenţiale din 2010, care a petrecut deja mai mulţi ani în închisoare, a fost condamnat la 14 ani de detenţie.

Evenimente

5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii

Alţi coacuzaţi, Artiom Sakov şi Dmitri Popov, care lucrau pentru Serghei Tihanovski, au fost condamnaţi la 16 ani de închisoare.

Vladimir Ţiganovici, un youtuber critic al puterii, şi Igor Losik, un jurnalist din opoziţie, în vârstă de 29 de ani, aufost condamnaţi la câte 15 ani de închisoare.

Svetlana Tihanovskaia, în vârstă de 39 de ani, care a fugit în exil în vara lui 2020, după ce a inspirat un val de contestare fără precedent în Belarus, a denunţat imediat acest verdict foarte aspru.

”Soţul meu, Serghei Tihanovski, este condamnat la 18 ani de închisoare. Dictatorul (Aleksandr Lukaeşnko) se răzbună în mod public pe opozanţii cei mai puternici”, a denunţat ea într-un mesaj postat pe Twitter.

Ea promite să-şi continue lupta.

”Nu ne vom opri”, avertizează ea, subliniind că ”întreaga lume priveşte” reprimarea orchestrată în Belarus.

Cu câteva ore mai înainte de sentinţă, ea a publicat o înregstrare video, în care apare în faţa unui zid, decorat cu desene ale unor copii şi un portret al soţului său.

”Voi continua să-l apăr pe acest bărbat pe care-l iubesc şi care a devenit un lider al unor milioane de belaruşi”, subliniază ea, declarându-se pregătită ”de imposibil” pentru a accelera momentul regăsirii.

Serghei Tihanovski este un youtuber cunoscut prin înregstrări video în care-l critică pe Aleksandr Lukaşenko, pe care l-a catalogat drept un ”gândac” care merită zdrobit. El a fost arestat în mai 2020, în timp ce plănuia să candideze în alegerile prezidenţiale din august. 

Soţia sa, Svetlana, fără experienţă politică, l-a înlocuit ”din dragoste”, şi a mobilizat, spre surpriza generală, mulţimi fără precedent împotriva lui Aleksandr Lukaeşnko - o contestare pe care regimul Belarus a reprimat-o cu lovituri de ciomag, pedepse dure cu închisoarea şi exiluri forţate.

Serghei Tihanovski şi ceilalţi bărbaţi acuzaţi împreună cu au fost judecaţi din iunie, cu uşile închise.

Aproape ncio informaţie nu a ajuns în public de la acest proces. 

Avocaţilor apărării li s-a interzis să vorbească şi au fost ameninţaţi cu pierderea dreptului de a practica avocatura.

”Consider că (aceste acuzaţii) sunt imaginare şi motivate politic”, scria Serghei Tihanovski într-o scrisoare, la sfârşitul lui mai, la Deutsche Welle (DW).

”Am refuzat să particip la acest «proces» care mă vizează”, îi spune într-o scrisoare, soţiei sale, Mikola Statkevici.

În 2021, justiţia belarusă a condamnat deja doi opozanţi de anvergură - pe fostul bancher şi candidat la preşedinţie Viktor Babariko şi pe directoarea campaniei sale, Maria Kolesnikova, la 14 şi, respectiv, 11 ani de închisoare.

Unul dintre reprezentanţii de prim-plan ai opoziţiei, Serghei Tihanovski a fost condamnat la cea mai dură pedeapsă.

Potrivit ONG-ului Viasna, în Belarus există, în prezent, 912 deţinuţi politici.

Svetlana Tihanovskaia, o fostă profesoară de engleză, a devenit reprezentanta criticilor lui Aleksandr Lukaşenko, împotriva căruia a făcut campanie în alegerile prezidenţiale din august 2020.

Însă la scurt timp după scrutin, regimul a determinat-o să fugă în exil, iar de atunci străbate lumea şi a fost primită de către şefi de stat şi guverne occidentali, pentru a spori presiunea asupra liderului belarus.

Uniunea Europeană (UE), Statele Unite şi alte ţări din Occident au impus mai multe serii de sancţiuni, împotriva reprimării, unor personalităţi şi întreprnderi care au legături cu regimul, care s-a apropiat, în schimb, de Moscova, principalul său aliat.

La începutul lui decembrie, occidentalii au impus noi sancţiuni Minskului, pe care-l acuză, în pofda dezminţirilor sale, de orchestrarea unei crize a migraţiei la frontiera cu Polonia, pentru a se răzbuna şi a încerca să destabilizeze UE.

Aleksandr Lukaşenko se poate mândri cu susţinerea omologului său rus Vladimir Putin.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.