Taifunul Phanfone a lovit miercuri centrul Filipinelor, distrugând case, inundând sate şi obligând zeci de mii de oameni să petreacă Crăciunul, în această ţară majoritar catolică, în adăposturi sau blocaţi departe de ruse, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Potrivit poliţiei, şase persoane au fost date dispărute după trecerea Phanfone, care a atins marţi seara Insula Samar, înainte să măture arhipelagul şi să se îndrepte către vest.

Este vorba despre un tată şi cei trei copii ai săi şi două rude, a căror baracă a fost luată de ploi puternice care au condus la revărsarea unui curs de apă, în apropiere de oraşul Balasan, a declarat pentru AFP poliţia din provincie.

Taifunul a scos, de asemenea, arbori din rădăcini şi a aruncat în întuneric numeroase oraşe.

Peste 16.000 de persoane s-au refugiat în şcoli, gimnazii şi clădiri publice, în care au petrecut noaptea de marţi spre miercuri, au anunţat reprezentanţi ai Apărării Civile.

Peste 25.000 de persoane care urmau să petreacă Ajunul Crăciunului în familie erau blocate în continuare, miercuri, în porturi, din cauza opririi legăturilor cu feribotul, a anunţat Paza de Coastă.

Numeroase zboruri au fost de asemenea anulate, în pofida faptului că Manila (nord) a fost cruţată miercuri.

Mai puţin puternic decât taifunul Haiyan - cel mai devastator înregistrat vreodată în ţară, soldat cu peste 7.300 de morţi şi dispăruţi în 2013, când a afectat mai ales oraşul Tacloban -, Phanfone urmează aceeaşi traiectorie.

”A fost îngrozitor. Geamurile s-aiu spart, iar noi ne-am adăpostit în casa scărilor”, a declarat pentru AFP Ailyn Metran, după ce a petrecut noaptea împreună cu copilul său, în vârstă de patru ani, în biroul serviciilor meteorologice, unde lucrează soţul său.

CASE DISTRUSE

Podeaua domiciliului lor de la Tacloban (centru) a fost acoperită cu noroi, iar un copac a ajuns pe acoperiţul unei case vecine.

Serviciile meteorologice au anunţat că taifunul a crescut uşor în intensitate în noaptea de marţi spre miercuri, cu rafale de vânt care atingeau 195 de kilometri pe oră, care pot distruge case mai puţin solide.

Locuitori au difuzat pe reţele de socializare fotografii în care apar case distruse, autobuze aflate pe jumătate în torente de noroi, drumuri blocate de trunchiuri de copaci şi bananieri şi cocotieri sfăşiaţi de rafale violente de vânt.

Taifunul a atins arhipelagul în Ajunul Crăciunului, în timp ce familiile catolice filipineze se adunau să sărbătorească "noche buena" (”noaptea bună”) în jurul unei cine somptuoase.

În noaptea de marţi spre miercuri, Phanfone a devastat Insula Cebu, în centrul ţării. La întoarcerea acasă, după ce au petrecut noaptea într-un centru de primire, locuitorii nu au avut decât să constate pagubele, a declarat AFP un reprezentant al Apărării Civile Allen Froilan.

ATMOSFERĂ ”MAI DEGRABĂ TRISTĂ”

”Ei au fost mai în siguranţă în centrele de evacuare. Cel puţin au putut să mănânce masa din Ajunul Crăciunului, chiar dacă au fost doar cutii de conserve de peşte şi tăiţei instant”, potrivit lui Cabaron.

”Dar chiar şi cu hrană pe masă, atmosfera a fost altfel, pentru că nu erau acasă”, a recunoscut el.

Pe Insula Coron (vest), foarte frecventată de turişti, plajele erau pustii, iar călătoriile cu vaporul au fost suspendate. Turiştii s-au închis în camere şi aşteaptă ca taifnul să lovească joi.

”Multe instituţii turistice sunt închise, iar unii dintre clienţii noştri nu au venit, pentru că zborurile lor au fost anulate”, a declarat pentru AFP recepţionera unui hotel, Nina Edano.

”Nu ne este frică, dar atmosfera aici este mai degrabă tristă”, a adăugat ea.

În medie, aproximativ 20 de taifunuri şi furtuni tropicale mătură anual Filipinele şi omoară sute de oameni. La jumătatea lui decembrie, o violentă furtună tropicală a măturat nordul ţării şi a ucis 13 persoane.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.