Corpurile a 16 victime care au murt în noiembrie într-un naufragiu la Canalul Mânecii, soldat 27 de morţi, au fost repatriate duminică în Kurdistanul irakian, unde familiile le aşteptau pentru a organiza funeralii, a constatat un jurnalist AFP.
Un avion a aterizat, către ora locală 2.00 (1.00, ora României), pe aeroportul din Erbil, capitala acestei regiuni autonome din nordul Irakului.
Victimele au fost transferate în ambulanţe, care au părăsit aeroportul către oraşul lor de origine, în Kurdistan, potrvit fotografulu.
28 noiembrie - Profit Financial.Forum
Corpurile au fost trimise în oraşele Darbandikhan, Ranya, Soran şi Qadrawa, unde AFP s-a întâlnt în noiembrie cu familii care aşteptau cu înfrigurare veşti despre un fiu sau o rudă care se putea afla în ambarcaţiune.
Cel puţin 27 de persoane au murt în această dramă, la 24 noiembrie, cea mai sângeroasă la Canalul Mânecii, străbătut zilnic de migranţi care încearcă să ajungă pe coastele engleze la bordul unor ambarcaţiuni fragile.
Într-un terminal al aeroportului din Erbil, familii au aşteptat cu emoţie sosirea victimelor, potrivit fotografului AFP.
Zeci de persoane - bărbaţi, femei şi copii - erau prezenţi, iar unii se stângeau în braţe.
Femei, toate îmbrăcate în negru, plângeau dispariia unui apropiat, ar o femee arăta poze cu un bărbat tânăr.
Prevăzută iniţial la 24 decembrie, repatrierea a fost amânată în două rânduri.
Sâmbătă, în zori, zeci de rude au aşteptat timp de multe ore, după care s-a anunţat că avionul nu vine.
Douăzeci şi şase dintre corpuri au fost dentificate în Franţa - 17 bărbaţi şi şapte femei cu vârste cuprinse între 19 şi 46 de ani, un adolescent în vârstă de 16 ani şi un copil în vârstă de şapte ani.
În afară de cei 16 kurzi din Irak, între vctime se mai află un kurd din Iran, trei etiopieni, o somaleză, patru afgani şi un egiptean.
Numai doi bărbaţi au putut fi salvaţi - un kurd irakian şi un sudanez, potrivit Ministerului francez de Interne.
Potrivit mărturiei unuia dintre ei, 33 de persoane se aflau la bord atunci când le-au numărat trecătorii.
Întrebări se pun despre apelurile telefonice date de către migranţi autorităţilor franceze şi engleze, în moemntul în care ambaracţiunea improvizată în care se aflau a început să se scufunde, potrivit unuia dintre supravieţuitori.
Prefectura maritimă a Canalului Mânecii a exclus ca apelul migranţilor să nu fi fost preluat.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.