Satelitul de spionaj pe care Coreea de Nord susţine că l-a lansat marţi a intrat pe orbită, anunţă miercuri armata sud-coreeană, care consideră că este prea devreme pentru a spune dacă acesta funcţionează cu adevărat, iar Phenianul anunţă că are deja puterea să observe baze americane cu acest aparat, relatează AFP.
Statul Major Interame sud-coreean anunţă că satelitul de spionaj nord-coreean ”a fost evaluat ca intrat pe orbită, pe baza unei analize complete a informaţiilor privind traiectoria zborului şi diverse circumstanţe”.
Însă subliniază că este nevoie de ”timp pentru a stabili dacă satelitul funcţionează cu adevărat”.
FOTOGRAFII ALE BAZELOR AMERICANE
O rachetă cu rază lungă de acţiune Chollima-1 a decolat marţi, a urmat traiectoria prevăzută ”şi a reuşit să pună satelitul Malligyong-1 pe orbită”, a anunţat într-un comunicat agenţia oficială nord-coreeană de presă KCNA.
Miercuri, regimul a anunţat că dictatorul Kim Jong Un a examinat fotografii ale principalelor baze militare americane din Guam realizate de către satelitul de spionaj, primul satelit nord-coreean de acest fel.
Republica Populară Democratică Coreea (RPDC, numele oficial al Coreei de Nord) prevede să lanseze şi alţi sateliţi ”într-o scurtă perioadă de timp”!, pentru a-şi consolida capacităţile de supraveghere ale Coreei de Sud, potrivit KCNA.
”Lansarea unui satelit de recunoaştere este dreptul legitim al RPDC pentru a-şi consolida capacităţile de autoapărare”, potrivit agenţiei, în contextul în care Phenianul susţine că se confruntă cu ameninţări din partea Coreei de Sud şi Statelor Unite.
CONDAMNĂRI UNANIME
Această lansare ”constituie o provocare care încalcă rezoluţiile Consiliului de Securitate al ONU”, denună Statul Major sud-coreean.
Tirul a fost condamnat de Tokyo şi Washington.
”Chiar dacă numesc asta un satelit, lansarea unui obiect careb foloseşte tehnologia rachetelor balistice este în mod clar o încălcare a rezoluţiilor ONU”, a denunţat premierul japonez Fumio Kishida.
Acest tir este ”o încălcare flagrantă a multiplelor rezoluţii ale Consiliului de Securitate al ONU, creşte tensiunile şi riscă să să stabilizeze regiunea şi nu numai”, a denunţat un purtător de cuvânt al Consiliului Decurităţii Naţionale (NSC) de la Casa Albă.
Coreea de Sud a anunţat că va relua operaţiunile de supraveghere de-a lungul frontierei cu Coreea de Nord - suspendate în 2018 în cadrul unui acord militar care viza să reducă tensiunile militare, potrivit agenţiei Yonhap.
Aceasta a fost cea de a treia încercare nord-coreeană, după două eşecuri - în mai şi august - de plasare a unui satelit militar pe orbită.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.
Citește și...