Coreea de Nord a lansat ceea ce prezintă drept un satelit militar de spionaj către Sud, anunţă marţi armata sud-coreeană, după ce Phenianul a avertizat Japonia cu privire la lansare iminentă, sfidând avertismente ale Seulului şi rezoluţii ONU care-i interzic să să folosească tehnologia rachetelor balistice, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

”Coreea de Nord a lansat ceea ce pretinde că este un satelit militar de supraveghere către Sud”, au anunţat şefii Statului Major Comun sud-coreean.

Japonia a anunţat, la rândul său lansarea unei rachete cu rază lungă de acţiune de către Coreea de Nord, pe care premierul Fumio Kishida a condamnat-o cu ”cea mai mare fermitate posibilă”.

”Am protestat deja în mod ferm împotriva Coreei de Nord”, a declarat Fumio Kishida în biroul său, la Tokyo.

”AŞTEPTĂM SĂ AFLĂM DACĂ AU EXISTAT PAGUBE”

”Pentru moment, aşteptăm să aflăm dacă au avut loc pagube. Iar chiar dacă ei numesc asta un satelit, lansarea unui obiect care foloseşte tehnologia rachetelor balistice este în mod clar o încălcare a rezoluţiilor ONU”, a denunţat premierul japonez.

”Este o situaţie importantă, care afectează securitatea poporului japonez. Vom continua să culegem informaţii şi să rîmânem vigilenţi”, a continuat el.

Guvernul japonez a ordonat, la anunţarea lansării, locuitorilor din regiunea Okinawa, în sud-vestul arhipelagului nipon, să se adăpostească.

Coreea de Nord a informat anterior Japonia cu privire la faptul că intenţionează să lanseze un satelit - începând de miercuri -, potrivit Tokyo, o a treia tentativă după două eşecuri de plasare pe orbită a unui satelit militar, în mai şi august.

”CONTRAMĂSURI” LA SEUL

Coreea de Nord a desemnat - în august - trei zone maritime susceptivbile să fie afectate de lansarea prevăzută la acea vreme - două în Marea Galbenă, la vest de peninsula coreeană, şi o a treia în ape situate la est de Filipine.

”Zonele de pericol menţionate de către Coreea de Nord de această dată corespund celor anunţate la proiectul de lansare a unui satelit în august”, a comentat un ofcial sud-coreean citat de agenţia sud-coreeană de presă Yonhap.

Seulul avertiza de mai multe săptămâni că Phenianul se afla în ”ultimele etape” ale pregătirii unei noi lansări a unui satelit de spionaj.

Luni, armata sud-coreeană avertiza Coreea de Nord să-şi înceteze ”imediat” pregătirile unei astfel de operaţiuni, şi ameninţa Phenianul că altfel va lua ”măsurile necesare”.

Preşedintele sud-coreean Yoon Suk Yeol ar putea, astfel, să suspende Acordul Militar de la 19 septembrie”, a declarat AFP preşedintele Universităţii de Studii Nord-Coreene de la Seul, Yang Moo Jin.

Acest acord - încheiat în 2018 la Phenian - vizează o reducere a tensiunilor militare la frontiera puternic înarmată intercoreeană prin crearea unor ”zone tampon” maritime.

Teste de rachetă balistică cu combustibil solid, cu rază medie sau lungă de acţiune, ale Seului ”nu sunt excluse” nici ele, potrivit  lui Yang Moo Jin.

PORTAVION AMERICAN

Recenta apropiere a Coreei de Nord de Rusia îngrijorează atât Statele Unite, cât şi pe aliaţii lor sud-coreean şi japonez.

Potrivit Seulului, Phenianul furnizează armament Moscovei, în schimbul unor tehnologii spaţiale ruseşti.

La începutul lui noiembrie, secretarul de Stat american Antony Blinken a denunţat legăturile militare ”tot mai mari şi periculoase” ale Phenianului cu Moscova, în urma unei vizite în Coreea de Sud.

Coreea de Nord a procedat anul acesta la un număr-record de teste de rachetă, în pofida unor sancţiuni internaţionale şi avertismente ale Statelor Unite, Coreei de Sud şi aliaţilor lor.

Ea şi-a declarat ”ireversibil” statutul de putere nucleară.

Săptămâna trecută, ea a anunţat că a efectuat cu succes teste la sol ale unui motor de un ”tip nou” cu combustibil solid destinat rachetelor sale balistice cu rază intermediată (IRBM), interzise.

Seulul, Washingtonul şi Tokyo şi-au consolidat cooperarea în domeniul apărării împotriva aceste situaţii.

Marţi, un portavion american cu propulsie nucleară - USS Carl Vinson - a sosit la baza navală din Busan, în Coreea de Sud.

Această sosire urmează să consolideze ”poziţia aliaţilor ca răspuns la ameninţări nucleare şi cu rachete ale Coreei de Nord” în cadrul unui recent acord vizând o îmbunătăţire a ”vizibilităţii regulate a mijloacelor strategice americane”, subliniază Marina sud-coreeană.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.