Coreea de Nord a declarat sâmbătă că "denunţă cu cea mai mare fermitate" Declaraţia finală a summitului NATO de la Washington, care acuză Phenianul că ajută Rusia în războiul împotriva Ucrainei, precum şi eforturile SUA de a extinde NATO şi alianţele cu ţările asiatice, relatează Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Liderii NATO au acuzat miercuri Coreea de Nord şi Iranul că alimentează războiul Rusiei prin furnizarea de sprijin militar direct Moscovei. Summitul de la Washington a subliniat, de asemenea, o promisiune de aderare pentru Kiev şi a adoptat o poziţie mai fermă cu privire la sprijinul Chinei pentru Moscova.

"Declaraţia summitului de la Washington, elaborată şi făcută publică la 10 iulie, demonstrează că SUA şi NATO, reduse la un instrument de confruntare, reprezintă cea mai gravă ameninţare la adresa păcii şi securităţii globale", a declarat un purtător de cuvânt al Ministerului nord-coreean de Externe, citat de agenţia oficială de presă KCNA.

Evenimente

18 septembrie - Eveniment Profit.ro E-Commerce – Provocările creșterii pe o piață cu concurență tot mai dură - Ediția a V-a
24 septembrie - Eveniment News.ro – ROINVEST - Ediția a V-a Parteneri: ARB, Philip Morris, TeraPlast
7 octombrie - Eveniment Profit Energy.forum - Ediția a VIII-a

Acesta a afirmat că demersurile SUA de a extinde blocurile militare cu ţările NATO şi partenerii asiatici, inclusiv Coreea de Sud şi Japonia, reprezintă "cauza principală vicioasă a ameninţării grave la adresa păcii regionale, exacerbând la extrem mediul de securitate internaţională şi declanşând o cursă mondială a înarmărilor".

În marja summitului de la Washington, Coreea de Sud şi Statele Unite au stabilit liniile directoare pentru instituirea unui sistem integrat de descurajare extinsă pentru peninsula coreeană, pentru a contracara ameninţările nucleare şi militare din partea Coreei de Nord. Ministerul Apărării din Coreea de Nord a criticat aceste orientări drept o "provocare nesăbuită" care face ca Phenianul să îşi consolideze propria capacitate de descurajare nucleară.

"Ar fi de neînţeles pentru oricine să îşi imagineze preţul care va fi plătit dacă acest avertisment este ignorat", a ameninţat ministerul nord-coreean.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.