Contestarea din Irak - soldată cu 350 de morţi - a atins un nou nivel fără precedent prin incendierea de către manifestanţi a Consulatului Iranului la Najaf, în urma unei zile sângeroase a unei mişcări care respinge puterea de la Bagdad şi pe aliatul acestuia, Teheranul, relatează AFP.
Sute de tineri au strigat miercuri seara ”Iranul, afară!” şi ”Victorie Irakului!” în interiorul complexului diplomatic - în mijlocul flăcărilor care devorau emblema Republicii Islamice pe zidul incintei reprezentanţei diplomatice, au constatat jurnalişti AFP.
Watch the moment Iraqi protesters stormed the Iranian consulate in the southern city of Najaf and set fire to the building.
— Sky News (@SkyNews) November 28, 2019
Find more stories like this here: https://t.co/M4FNNnxL2N pic.twitter.com/RyR0Q989Ae
Acest incendiu - în foarte simbolicul oraş sfânt Najaf, care primeşte anual milioane de pelerini şiiţi, în principal iranieni - marchează o cotitură.
28 noiembrie - Profit Financial.Forum
PĂTURI, CARTOANE ŞI PNEURI
Consulatul Iranului din alt oraş sfânt din ţară, Kerbala, a concentrat furia manifestanţilor la începutul lunii, însă forţele de securitate irakiene au replicat omorând patru oameni.
Watch: Iraqi protesters destroy the Iranian consulate in Najaf last night, the latest development in the ongoing demonstrations which have gripped the country since early October.https://t.co/oW9YCX66GK pic.twitter.com/C3ouCOBC4A
— Al Arabiya English (@AlArabiya_Eng) November 28, 2019
De această dată, la presiunea a sute de manifestanţi, grenadele lacrimogene ale forţelor de ordine au rănit aproximativ 50 de persoane, potrivit unor surse medicale. Forţele de ordine s-au retras, după ce manifestanţii şi-au agitat ”armele”.
Ei au adus pături, cartoane, pneuri - tot ceea ce le-a căzut în mână - le-au incendiat, iar apoi le-au aruncat asupra clădirii, care era vizibil goală.
Manifestanţii au vizat în special această clădire pentru că ei acuză Teheranul de faptul că trage sforile în Irak.
Ei concideră că, într-una dintre cele mai bogate ţări din lume în petrol - dar şi una dintre cele mai corupte -, sistemul politic conceput de americani, care l-au răsturnat pe Saddam Hussein de la putere în 2003, se află la final.
Dar mai ales că Irakul a încăput pe mâna Iranului şi puternicului său emisar pentru Afaceri Irakiene, generalul Qassem Soleimani, însărcinat cu operaţiuni externe în cadrul Gardienilor Revoluţiei, armata ideologică a Republicii islamice.
Aflaţi în stadă de la 1 octombrie, zeci de mii de irakieni cer refacerea sistemului politic şi înnoirea totală a clasei conducătoare irakiene, pe care o consideră coruptă - în mod oficial 410 miliarde de euro au fost deturnaţi în ultimii 16 ani, reprezentând de două ori PIB-ul ţării -, incompetentă şi afiliată unor diverse capitale care îşi dispută influenţa asupra Irakului.
WASHINGTONUL, ABSENT
Cele două ţări care îşi dispută influenţa asupra Bagdadului - Statele Unite şi Iranul - se află la cuţite, iar de la începutul revoltei Teheranul a întregistrat un avantaj, în timp ce Washingtonul este absent.
În timp ce generalul Soleimani a reuşit să reunească partidele aflate la putere pentru ca acestea să-şi strângă rândurile în jurul premierului Adel Abdel Mahdi, Statele Unite fac doar declaraţii oficiale slabe, iar vicepreşedintele american Mike Pence, care a fost în Irak săptămâna aceasta, a ignorat autorităţile de la Bagdad, pentru a vizita doar trupele americane şi Guvernul autonom din Kurdistanul irakian.
Ţara este paralizată de mai multe săptămâni, în sud, iar şcolile sunt închise tot de săptămâni. Iar administraţiile care nu au închis sunt placate cu banderole, în funcţie de frustrările pe care le au - ”Închis din ordinul poporului”.
Pe străzi şi pe autostrăzi, manifestanţii îşi exprimă furia într-un nor gros de fum negru. Ei ard pneuri pentru a încerca să blocheze orice mişcare şi a atinge astfel Guvernul în singurul loc care-i poate face rău - aurul negru şi preţioasele sale venituri.
Însă, până în prezent, ei nu au reuşit să atingă producţia şi distribuţia de petrol - unica resursă în deviză a ţării, care reprezintă 90% din încasările unui Guvern supraîndatorat.
Centrul Bagdadului, a doua cea mai populată capitală din lumea arabă, a devenit teatrul unor scene de război.
Într-un nor lacrimogen, tineri înaintează, apăraţi de scuturi subţiri de tablă ondulată, pentru a arunca cu pietre asupra foţelor de ordine, care poartă căşti şi bocanci, sau pentru a arunca înapoi celor care le-au lansat grenade lacromogene. Poliţiştii s-au retras după ziduri de beton ridicate în pripă pe străzi.
Aici au fost ucişi de gloanţe manifestanţi miercuri, au declarat medici şi poliţişti.
Marţi, un tânăr manifestant a fost ucis, iar altul murea la Kerbala, unde violenţe, de obicei nocturne, au avut loc pentru prima oară ziua.
Miercuri, autorităţile religioase din oraşul sfânt au închis preventiv timp de două zile şcolile din sud. Iar administraţiile de la Nasisriyah au închis tot două zile.
La al-Hilla, nesupunerea civilă paşnică s-a transformat marţi în violenţe. În două zile, grenade lacrimogene au rănit 100 de persoane, potrivit medicilor.
”Guvernul a pierdut orice legitimitate, zilnic ei se reunesc pentru a ne discuta revendicările, însă noi nu aşteptăm nimic de la ei”, a declarat pentru AFP un manifestant.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.
Citește și...