Comisia Europeană (CE) propune o înăsprire a reglementărilor cu privire la exportul deşeurilor din Uniunea Europeană (UE), prin interzicerea acestora în ţările care nu dispun de infrastructuri pentru a le gestiona în mod ”durabil”, relatează AFP.
Exportul de deşeuri către ţări care nu sunt membre ale Organizaţiei pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică (OCDE) - care constituie marea majoritate a ţărilor în care au loc aceste exporturi - urmează să fie posibile dacă aceste ţări acceptă să primească acest tip de deţeuri şi ”sunt în măsură să le gestioneze durabil”, se arată în proiectul CE.
Trimiterea deşeurilor către state membre OCDE - zece din afara UE - ar putea fi suspendată, la rândul ei, în cazul unor probleme de mediu.
5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii
Întreprinderile europene exportatoare de deşeuri este necesar să se asigure că instalaţiile de destinaţie sunt supuse unui audit independent care să arate că acestea gestionează aceste deşeuri printr-o minimalizare a impactului asupra mediului.
Aceste măsuri, care urmează să fie examinate de către statele membre UE şi de către Parlamentul European (PE), au obiectivul să consolideze o legislaţie care datează din 2006.
”De atunci, exporturile de deşeuri din UE au crescut în mod considerabil”, fără să existe un control suficient, un lucru care amplifică ”provocările de mediu şi de sănătate publică”, subliniază CE.
UE a exportat anul trecut 33 de milioane de tone de deşeuri şi a importat, la rândul său, 16 milioane de tone.
China - mult timp una dintre principalele destinaţii - a provocat o criză pe piaţa mondială a reciclării, după ce a decis ca începând din ianuarie 2018 să-şi închidă uşa deşeurilor străine, interzicând în mod treptat importul de plastice, metale, textile, rebuturi de oţel, între altele.
Copleşite la rândul lor, mai multe ţări din Asia de Sud-Est au urmat exemplul Beijingului, iar Indonezia a trimis înapoi în ţări occidentale sute de containere cu deşeuri pe care le-a respins drept neconforme şi periculoase.
În acest context, proiectul CE vizează o ”simplificare considerabilă a procedurilor în vederea unei facilitări a reinserţiei deşeurilor în economia circulară” din UE.
Bruxellesul propune astfel o ”digitalizare completă a tututor procedurilor în vederea transferului de deşeuri între state membre” UE şi proceduri accelerate în vederea transferului către infrastructuri de reprocesare ”certificate”.
O ”clasificare armonioasă” a deşeurilor urmează să pună capăt fragmentării pieţei europene, pe care diverse interpretări şi proceduri, în funcţie de ţară, complică transferuri transfrontaliere.
Comisia propune, de asemenea, o consolidare a luptei împotriva traficului ilegal de deşeuri europene - care se ridică la 9,5 miliarde de euro pe an în UE - prin permiterea Agenţiei europene antifraudă (OLAF) să participe la anchete naţionale şi printr-o înăsprire a sancţiunilor.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.