Vicepreşedintele Comisiei Euroene (CE) Margaritis Schinas, care efectuează joi seara o vizită la Ankara, a mulţumit Turciei pentru susţinerea acordată în criza migraţiei la frontierele Belarusului cu Uniunea Europeană (UE), relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

”Vin la Ankara să le mulţumeasc autorităţilor turce pentru măsurile luate recent în vederea opririi abuzurilor comise împotriva unor migranţi dispraţi de către reţele de traficanţi şi să ne consolidăm cooperarea în domeniul migraţiei şi securităţii”, anunţă într-un comunicat Margaritis Schinas.

”Gestionarea migranţilor este o responsabilitate împărtăşită şi o prioritate comună a UE şi Turciei”, apreciază el.

Evenimente

5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii

”Noi am cooperat cu succes în dosarul migraţiei. Acum înfruntăm noi ameninţări, inclusiv un trafic de persoane patronat de către state”, subliniază vicepreşedintele CE.

Ankara a interzis vineri ”până la noi ordine” cetăţenilor irakieni, sirieni şi yemeniţi ”să cumpere bilete de avion şi să se îmbarce către Belarus de pe aeroporturi din Turcia”.

Această decizie a fost salutată imediat de către UE, care acuză Belarusul de faptul că a organizat un aflux de mii de migranţi, originari în principal din Orientul Mijlociu, la frontiera sa cu Polonia, ca represalii faţă de impunerea unor sancţiuni occidentale. în urma reprimării opoziţiei dupăalegerile prezidenţiale belaruse din vara lui 2020.

Minskul a anunţat joi că ”aproximativ 7.000 de migranţi” se află pe teritoriul său, dntre care peste 2.000 la frontiera cu Polonia.

Potrivit unei purtătoare de cuvânt a preşedinţiei belaruse, Natalia Eïsmont, Guvernul belarus este pregătit să  acţioneze în vederea repatrierii a 5.000 de migranţi, ”în cazul în care ei doresc acest lucru”.

Margaritis Schinas urmează să se întâlnească joi şi vineri cu vicepreşedintele turc Fuat Oktay şi cu ministrul turc de Interne Suleyman Soylu.

Turcia este una dintre principalele ţări de primire de refugiaţi din lume - 3,4 milioane de sirieni şi 400.000 de afgani, în baza unui acord financiar cu UE.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.