Comisia Electorală Centrală (CEC) a decis miercuri să nu înregistreze blocul „VICTORIE – POBEDA”, alianţa electorală formată la Moscova în jurul oligarhului Ilan Şor, pentru participarea la referendumul republican constituţional şi la alegerile prezidenţiale din 20 octombrie.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

De asemenea, CEC a decis să sesizeze Autoritatea Naţională de Integritate (ANI) pentru a-i verifica pe unii membri ai blocului care nu ar fi depus declaraţiile de avere, scrie NewsMaker.

Blocul „VICTORIE” este format din partidul „Renaştere”, partidul „Forţa de Alternativă şi de Salvare a Moldovei”, partidul „Şansă” şi partidul „Victorie”. Toate sunt partide conduse de acoliţi ai lui Ilan Şor, iar formarea blocului a fost anunţată în prezenţa lui, la Moscova, în aprilie.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.Forum

Condamnat la 15 ani de închisoare în dosarul „Furtul miliardului”, Ilan Şor a fugit din Republica Moldova şi s-a refugiat în Israel, iar mai nou s-a stabilit la Moscova.

CEC a spus săptămâna trecută, după o primă examinare a cererii blocului „Victorie” de înregistrare în alegeri, că materialele prezentate „conţin anumite erori tehnice, iar solicitanţii trebuie să răspundă unor întrebări de clarificare formulate în cadrul şedinţei şi să prezinte documente suplimentare până la 6 august 2024”. 

Vicepreşedintele Comisiei, Pavel Postica, a spus că la 4 august instituţia electorală a solicitat celor patru partide din bloc „elucidarea unor aspecte”, printre care: creditele utilizate în cazul referendumului, cum vor asigura finanţarea campaniei electorale, termenii şi modul de formare a blocului, dacă Ilan Şor a semnat pentru constituirea blocului, cine este conducător al blocului şi aspecte legate de temeiul juridic de utilizare a denumirii blocului.

„La data de 6 august, solicitanţii au depus răspuns. (…) Solicitanţii au afirmat că la înregistrarea blocului s-au respectat condiţiile. (…) Solicitanţii consideră că furnizarea acestor documente ar constitui un abuz şi o depăşire a atribuţiilor de serviciu. (…) Cu referire la punctul legat de credite, susţin că prezenţa unor astfel de elemente în acord nu contravin legii”, a relatat Postica. Ulterior, Postica a declarat că analizând actele prezentate de solicitanţi „subiecţii nu au reacţionat în modul corespunzător la semnalele evidenţiate şi au negat existenţa carenţelor”.

Într-un final, CEC a decis să refuze înregistrarea blocului şi să sesizeze ANI în vederea verificării celor constate. Şase membri CEC au votat pentru, o persoană a votat împotrivă. Doi membri CEC nu au participat la vot.

În toamnă, la 20 octombrie 2024, pe moldoveni îi aşteaptă, concomitent cu alegerile prezidenţiale, şi un referendum, iniţiat de preşedinta Maia Sandu, al cărui rezultat ar putea fi includerea în Constituţie a unei clauze privind ireversibilitatea direcţiei europene de dezvoltare a ţării. Pe buletinele de vot va figura întrebarea „Susţineţi modificarea Constituţiei în vederea aderării Republicii Moldova la Uniunea Europeană?”

Pentru a face campanie electorală pentru referendum, partidele trebuie să se înregistreze la CEC în calitate de participanţi. Dacă nu au fost înregistraţi de autoritate ca participanţi la referendum, partidele nu pot desfăşura activităţi de propagandă electorală în vederea susţinerii sau nu a referendumului şi acţiunile acestora se consideră campanie ilegală.

Blocul „Victoria” pledează pentru „parteneriat strategic” cu Rusia, consolidarea statutului de neutralitate al Republicii Moldova şi este împotriva integării ţării în UE.

Blocurile electorale, pentru toate tipurile de alegeri, se înregistrează de către CEC. Anterior, s-a stabilit că documentele în vederea înregistrării blocurilor electorale pentru referendumul republican constituţional din octombrie se vor depune de către partidele politice la sediul Comisiei, în perioada 22 iulie – 14 septembrie 2024.

În ceea ce priveşte alegerile prezidenţiale, până acum şi-au anunţat candidatura nu mai puţin de 16 persoane:

– Maia Sandu (actuala preşedintă a ţării);

– Tudor Ulianovschi (ex-ministru de externe în guvernul Filip);

– Andrei Năstase (fondatorul Platformei DA, ex-ministru de interne);

– Vlad Filat (lider PLDM);

– Renato Usatîi (liderul formaţiunii „Partidul Nostru”);

– Ion Chicu (lider PDCM, fost prim-ministru);

– Alexandr Stoianoglo (ex-procuror general);

– Irina Vlah (ex-başcan al Găgăuziei, lidera Platformei „Moldova”);

– Natalia Morari (jurnalistă);

– Vasile Tarlev (ex-premier);

– Victoria Furtună (ex-procuror anticorupţie);

– Valeriu Pleşca (ex-ministru al Apărării);

– Alexandru Arseni (doctor în drept);

– Vasile Bolea (deputat neafiliat, candidatul Blocului „Victoria” creat de fugarul Ilan Şor);

– Ştefan Saviţchi (vicepreşedintele ALDE, candidat independent);

– Octavian Ţîcu (istoric, ex-deputat).

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.