Miniştri şi oficiali au comemorat miercuri, la patru ani de la cele mai sângeroase atentate din Franţa, atacurile jihadiste de la 13 noiembrie 2015 la Paris şi Saint-Denis, soldate cu peste 130 de morţi şi 350 de răniţi, într-un context al unei ameninţări în continuare ridicate, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

La Stade de France, la terasele restaurantelor pe care jihadiştii au deschis focul, iar apoi la Sala de concerte Bataclan, miniştrii Justiţiei şi Internelor, însoţiţi de primarul Parisului, s-au recules la locurile atacurilor comise de trei comandouri.

Emmanuel Macron i-a îndemnat pe francezi să-şi amintească promisiunea de a ”rămâne uniţi pentru a nu-i lăsa niciodată să câştige” pe cei care au comis atentatele. ”Astăzi să ne amintim de 13 noiembrie şi de victime”, a scris pe Twitter şeful statului.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.Forum

Ameninţarea teroristă este ”în continuare la fel de ridicată”, a amintit la postul de radio France Inter secretarul de stat la Ministerul de Interne Laurent Nunez. ”Trebuie să fim în continuare la fel de vigilenţi”, a adăugat el, evocând ”diseminarea peste în lume a jihadiştilor” care şi-au pierdut acapararea teritorială în Siria şi Irak.

Riscul unei ”ameninţări proiectate” de comandouri venite din străinătate, ca cele de la 13 noiembrie, este ”considerabil în scădere faţă de anii 2015-2017”, potrivit unei surse apropiate dosarului.

Cu toate acestea, ”riscul exfiltrării” unor combatanţi, francezi sau alţii, către Europa este luat foarte în serios. Acest risc, ”reevaluat” de la căderea în martie, la Baghouz, a ultimului bastion jihadist, în estul extrem al Siriei, rămâne existent, după ofensiva militară turcă în nordul Siriei, aflat sub controlul kurzilor, în octombrie.

”LECŢII DE UMANITATE”

Omagiile au început imediat după ora locală 9.00 (10.00, ora României), în apropierea Stade de France, la Saint-Denis, prin depunerea unor jerbe de flori la placa dedicată memoriei singurei victime, Manuel Dias, ucis în explozii.

Sub un cer înnorat, primarul localităţii, Laurent Russier, şi miniştrii Justiţiei Nicole Belloubet şi Internelor Christophe Castaner, însoţiţi de Laurent Nunez, au respectat un moment de tăcere.

Ei s-au îndreptat apoi către Paris şi terasele barurilor şi restaurantelor vizate în atacuri armate, unde 39 de persoane au fost ucise - Carillon şi Petit Cambodge, Bonne Bière, Comptoir Voltaire şi Belle équipe.

Prima parte a zilei s-a încheiat prin discursuri ale reprezentanţilor asociaţiilor victimelor la Primăria Arondismentului al XI-lea, în urma unui omagiu la Bataclan, unde 90 de oameni veniţi să asculte o trupă americană de rock au fost ucise prin împuşcare.

Preşedintele Asociaţiei Victimelor 13onze15 Philippe Dupeyron consideră că dificultăţile, după patru ani, rămân puternice - ”se declară noi victime, se despart cupluri, vieţi profesionale sunt în continuare bulversate”.

”Este un moment important de uniune şi solidaritate. Nu trebuie să încetăm niciodată să comemorăm, aşa cum face cum cele două războaie mondiale, pentru generaţiile viitoare. Lucrurile pot fi repede uitate”, a apreciat un locuitor, Didier Desgrois, în vârstă de 65 de ani.

La finalul ceremoniei, victime şi rude au legat cuvinte scrise pe panglici într-un măslin, ”prima piatră” a unei viitoare grădini dedicată memoriei atentatelor.

Cântăreţul trupei The Eagles of death metal, Jesse Hughes, care se afla pe scenă în seara atentatelor, a fost prezent la comemorări, a constatat un jurnalist AFP.

În apropierea teraselor Petit Cambodge şi Carillon, locuitori din cartier, complet închis de forţe de ordine, înainte de comemorări, îşi exprimau emoţia.

Maryline Drouot consideră că aceste ceremonii îşi păstrează importanţa, pentru că ”acestea sunt lecţii ale umanităţii. Fiecare an este o înţepătură a amintirii, foarte stranie”.

Ancheta complexă cu privire la aceste atentate, revendicate de organizaţia Statul Islamic (SI), a fost închisă în noiembrie. Procesul atenattelor ar putea avea loc în 2021.

În total, 14 persoane - dintre care 11 se află în detenţie provizorie - au fost inculpate. Între ele, Salah Abdeslam, singurul membru în viaţă al celor trei comandouri jihadiste active în seara lui 13 noiembrie, s-a închis în tăcere după ce a fost arestat.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.