Comandanţii-şefi ai Forţelor armate ucrainene ”s-au pronunţat în favoarea unei continuări a operaţiunii defensive şi unei consolidări a poziţiilor noastre la Bahmut”, epicentrul confruntărilor armate cu trupele ruseşti în estul Ucrainei, în cadrul unei reuniuni cu şeful statului, Volodimir Zelenski, anunţă într-un comunicat preşedinţia ucraineană, relatează AFP.
Rusia încearcă - din vara lui 2021 - să cucerească Bahmutul, un oraş situat în estul Ucrainei care avea aproximativ 70.000 de locuitori înaintea invaziei ruse, lansată de Vladimir Putin în urmă cu un an.
Atât forţele ruseşti, cât şi cele ucrainene au suferit pierderi grele în Bătălia de la Bahmut.
Forele ruse au înaintat, în ultimele zile în jurul oraşului, pe care ameninţă să-l încercuiască, dar pe care ucrainenii continuă să-l apere cu înverşunare.
Duminică, institutul Studiului Războiului (ISW), un grup de experţi americani, estima că forţele ucrainene erau ”aparent pe cale să efectueze o retragere tactică de amploare limitată” de la Bahmut.
În contextul în care unii analişti se întreabă care este interesul ucrainenilor de a se agăţa de acest oraş, în prezent devastat, ISW apreciază că apărarea Bahmutului are în continuare un ”sens strategic”, deoarece ”continuă să epuizeze efectivele şi echipamentele ruseşti”.
”Este improbabil ca Forţele ucrainene să se retragă dintr-o dată din Bahmut şi este posibil ca ele să continue o retragere treptată”, potrivit ISW.
Şeful grupului paramilitar rus Wagner Evgheni Prigojin, ai cărui oameni se află în prima linie a Bătăliei de la Bahmut, s-a plâns din nou, duminică, de o lipsă de muniţie.
El atribuie întârzierea unor livrări de muniţie Wagner unei posibile ”trădări”.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.
Citește și...