Coasta de Fildeş a început luni vaccinarea împotriva Ebola a personalului medical şi a altor persoane în capitala comercială Abidjan, după un caz al acestui virus mortal confirmat în weekend, primul în ultimii 25 de ani, transmite Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

O tânără în vîrstă de 18 ani a fost testată pozitiv pentru Ebola, sîmbătă, după ce a călătorit cu autobuzul din Guinea la Abidjan.

Autorităţile sanitare au identificat până acum nouă persoane cu care femeia a intrat în contact, inclusiv trei membri ai familiei şi şase angajaţi ai spitalului, a declarat Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) partenerilor săi, într-un raport.

Un caz suspect de Ebola se află în spital, a informat OMS.

În Abidjan, un oraş cu 5 milioane de locuitori, vaccinările au început luni după-amiază, după ce Coasta de Fildeş a primit 5.000 de doze de vaccin, a anunţat Ministerul Sănătăţii.

În Guineea, Ministerul Sănătăţii a mai anunţat într-un comunicat că va începe vaccinarea împotriva Ebola, deşi nu a precizat când. Ţara a fost declarată liberă de Ebola pe 19 iunie, după ce un focar de patru luni, declanşat în sud, a ucis 12 persoane.

Autorităţile cred că femeia a călătorit din nordul Guineei cu autobuzul, trecând prin regiunea Nzerekore din sud-est, unde a început cel mai recent focar. Apoi a traversat graniţa de sud a Guineei în Coasta de Fildeş şi a ajuns la Abidjan, la câteva sute de kilometri mai departe spre sud, pe 11 august. Tânăra fost internată a doua zi.

OMS a declarat că secvenţierea genetică preliminară a arătat o asociere strânsă între cazul femeii şi focarul de Ebola din 2014-2016, care a apărut şi în sud-estul Guineei înainte de a se răspândi în Liberia şi Sierra. Acest focar, cel mai mare produs vreodată, a ucis peste 11.300 de oameni.

Ebola provoacă vărsături severe şi diaree şi se răspândeşte prin contactul cu fluidele corporale. De obicei, boala ucide aproximativ jumătate din cei pe care îi infectează, dar vaccinurile şi noile tratamente s-au dovedit extrem de eficiente în reducerea ratelor de mortalitate.

Săptămâna trecută, Guineea a confirmat un deces din cauza virusului Marburg, primul caz din Africa de Vest de febră hemoragică extrem de infecţioasă, similară cu Ebola.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.