Armata israeliană a anunţat că a ucis cinci combatanţi palestinieni joi, în a doua zi a „operaţiunii sale antiteroriste” desfăşurate în mai multe oraşe şi tabere de refugiaţi din nordul Cisiordaniei ocupate, în continuarea războiului din Fâşia Gaza împotriva mişcării islamiste Hamas, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Această operaţiune, care ridică la cel puţin 12 numărul morţilor începând de miercuri, a stârnit îngrijorarea ONU, care a avertizat asupra riscului de „agravare a unei situaţii deja catastrofale” în teritoriul palestinian.

Miercuri, armata israeliană declarase deja că a „eliminat” nouă combatanţi după ce a intrat în cursul nopţii cu coloane de vehicule blindate în oraşele Jenin, Tulkarem, Tubas şi taberele lor de refugiaţi, unde sunt deosebit de active grupările armate care luptă împotriva Israelului.

Evenimente

24 septembrie - Eveniment News.ro – ROINVEST - Ediția a V-a Parteneri: ARB, CEC Bank, ROCA, TeraPlast, ACUE
30 septembrie - Eveniment Profit.ro E-Commerce – Provocările creșterii pe o piață cu concurență tot mai dură - Ediția a V-a - Parteneri: CEC Bank, ContentSpeed, ARB
7 octombrie - Eveniment Profit Energy.forum - Ediția a VIII-a. Parteneri: Raiffeisen Bank, ACUE
5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania. Parteneri: ARB, CEC Bank, Garanti BBVA, Raiffeisen Bank, Philip Morris

La rândul său, Ministerul Sănătăţii palestinian a raportat 12 decese de la începutul raidurilor israeliene.

Cei cinci palestinieni ucişi joi în tabăra Nur Shams din Tulkarem erau „ascunşi într-o moschee”, potrivit armatei israeliene.

În cursul dimineţii, localnicii au declarat pentru AFP că armata israeliană s-a retras din tabăra al-Faraa din Tubas, unde mai mulţi palestinieni au fost ucişi miercuri.

Ciocniri aveau loc în continuare joi dimineaţă la Jenin, care a fost survolat de o dronă israeliană, potrivit unui jurnalist AFP. Semiluna Roşie palestiniană a anunţat că a pierdut contactul cu echipele sale din oraş. Potrivit Semilunii Roşii, reţelele de telefonie şi internet au fost întrerupte.

De asemenea, soldaţii israelieni continuau să acţioneze în Tulkarem, potrivit unui alt jurnalist AFP.

„PAGUBE NEINTENŢIONATE”

Incursiunile israeliene în zonele palestiniene autonome sunt zilnice în Cisiordania, teritoriu palestinian ocupat de armata israeliană din 1967. Cu toate acestea, este rar ca acestea să fie efectuate simultan în mai multe oraşe şi susţinute de avioane, aşa cum se întâmplă de miercuri.

În conformitate cu acordurile de pace israeliano-palestiniene de la Oslo din 1993, în prezent devenite aproape caduce, armata israeliană nu trebuie să intre în zonele autonome aflate sub controlul exclusiv al forţelor de securitate ale Autorităţii Palestiniene.

Printre morţii de miercuri se numără şi „copii”, potrivit ONU, al cărui secretariat general a deplâns „tacticile de război mortale care par să depăşească standardele internaţionale de menţinere a ordinii”.

„Distrugerile sunt enorme. (Soldaţii israelieni) au atacat infrastructura din tabăra Nur Shams (distrugând) reţeaua de apă şi canalizare”, a declarat pentru AFP Hakim Abu Safiyeh, un angajat municipal din Tulkarem.

Mostafa Taqataqa, guvernatorul oraşului Tulkarem, a declarat pentru AFP că vede în aceste raiduri „un semnal periculos şi fără precedent”.

Armata israeliană a declarat că operaţiunile de „neutralizare a bombelor plantate pe marginea drumului” au avut repercusiuni „neintenţionate”.

CISIORDANIA, PE URMELE FÂŞIEI GAZA?

Armata israeliană loveşte fără încetare Fâşia Gaza de la atacul mortal al Hamas asupra Israelului din 7 octombrie. De atunci, violenţe au izbucnit şi în Cisiordania. Cel puţin 637 de palestinieni au fost ucişi acolo de armata israeliană sau de colonişti, potrivit ONU, şi cel puţin 19 israelieni, inclusiv soldaţi, au murit în atacuri palestiniene sau în timpul operaţiunilor armatei în zona palestiniană autonomă, potrivit cifrelor oficiale israeliene.

Potrivit ministrului israelian de externe, Israel Katz, armata intenţionează să „dezmembreze infrastructurile teroriste iraniano-islamiste” din Cisiordania. Pe reţeaua de socializare X, el a făcut apel la acţiuni „cu aceeaşi determinare (...) ca în Gaza, cu evacuări temporare ale palestinienilor”.

Jihadul Islamic, o mişcare palestiniană aliată a Hamas, a acuzat Israelul că lucrează „pentru anexarea Cisiordaniei”.

În Fâşia Gaza, apărarea civilă a anunţat joi că opt persoane au murit în urma unei lovituri israeliene asupra oraşului Gaza (nord). O sursă medicală a declarat pentru AFP că trei palestinieni au murit într-un atac cu dronă la Rafah (sud).

Un număr mare de familii în dificultate continuă să se deplaseze în teritoriu, în timp ce ordinele de evacuare din partea armatei israeliene se înmulţesc.

Programul Alimentar Mondial (PAM) al ONU a anunţat miercuri că suspendă deplasarea personalului său „până la noi ordine”, după ce unul dintre vehiculele sale, care „primise mai multe autorizaţii din partea autorităţilor israeliene”, a fost atins marţi de tiruri israeliene, fără a face victime. Armata israeliană, care a declarat că incidentul este în curs de investigare, a declarat joi că acordă „o mare importanţă efortului umanitar şi protecţiei lucrătorilor umanitari”.

Între timp, mediatorii dintre Israel şi Hamas - Qatar, Egipt şi Statele Unite - încearcă în continuare să obţină o încetare a focului în Gaza însoţită de eliberarea ostaticilor în schimbul deţinuţilor palestinieni din Israel. După discuţiile de la Cairo, o delegaţie israeliană a purtat miercuri discuţii „la nivel tehnic” cu mediatorii din Doha, potrivit unei surse familiare cu negocierile.

Atacul Hamas din 7 octombrie s-a soldat cu moartea a 1.199 de persoane de partea israeliană, majoritatea civili, potrivit unui bilanţ AFP bazat pe date oficiale israeliene. Din cele 251 de persoane răpite în acea zi, 103 sunt încă reţinute în Gaza, dintre care 33 au fost declarate moarte de către armată.

Ofensiva militară israeliană de represalii asupra Fâşiei Gaza, unde Hamas a preluat puterea în 2007, a devastat acest mic teritoriu şi a făcut 40.602 morţi, potrivit Ministerului Sănătăţii al guvernului Hamas din Gaza, care nu oferă detalii privind numărul civililor şi al combatanţilor ucişi. Potrivit ONU, majoritatea morţilor au fost femei şi minori.
viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.