Wang Yi, ministrul chinez de Externe, a declarat că acuzaţiile aduse Beijingului cu privire la felul în care tratează etnicii uiguri musulmani din ţară sunt „ridicol de absurde” şi „o miciună sfruntată”, potrivit BBC.
Ministrul a făcut aceste comentarii, duminică, în timpul conferinţei sale anuale de presă. Ele au venit după ce au apărut tot mai multe dovezi de abuzuri în „taberele de reeducare” pentru uiguri din provincia Xinjiang.
28 noiembrie - Profit Financial.Forum
China a fost acuzată că duce o campanie de sterilizare a femeilor uigure şi separă copiii de familiile lor.
O anchetă a BBC a arătat că uigurii sunt puşi la muncă silnică şi că au avut loc numeroase violuri şi acte de tortură.
ONU a spus că cel puţin 1 milion de membri ai minorităţii musulmane sunt ţinuţi în tabere, despre care China susţine că oferă pregătire vocaţională şi că au ca obiectiv eradicarea extremismului.
Atât fostul, cât şi actualul secretar de stat american au descris tratamentul asupra uigurilor drept genocid, la fel şi parlamentele din Canada şi Olanda.
Convenţia ONU pentru prevenirea şi pedepsirea crimelor genocidului l-a definit ca acte comise cu intenţia de a distruge, în totalitate sau parţial, un grup naţional, etnic, rasial sau religios.
Acuzaţiile au făcut ca mai multe ţări să ceară boicotarea Jocurilor Olimpice de iarnă de la Beijing din 2022.
Wang Yi a spus că politicienii occidentali au ales să creadă minciuni despre ce se întâmplă în Xinjiang şi că ţara sa aşteaptă oamenii să viziteze regiunea.
„Aşa-numitul genocid din Xinjiang este ridicol de absurd. Este un zvon cu motive ascunse şi o minciună sfruntată”, a declarat el. „Când vine vorba despre genocid, cei mai mulţi se gândesc la nativii nord-americani în secolul 16, la sclavii africani în secolul 19, la evrei în secolul 20 şi la indigenii australieni care încă luptă astăzi”, a mai spus el.
În luna ianuarie, Statele Unite au spus că ceea ce este descris ca genocid în Xinjiang este în desfăşurare şi „suntem martori la încercarea sistematică de a distruge uigurii”.
Wang a cerut americanilor să înlăture restricţiile „nejustificate” impuse Chinei, pentru a îmbunătăţi cooperarea dintre naţiuni.
Întrebat despre fricţiunile cu SUA, inclusiv în legătură cu Taiwanul şi disputa din Marea Chinei de Sud , el a spus că Beijingul „nu va accepta vreodată acuzaţii fără fond şi defăimări”.
Preşedintele Joe Biden a spus anterior că vede rivalitatea tot mai mare dintre SUA şi China ca o provocare cheie pentru administraţia sa.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.