China anunţă luni că unitatea armatei sale care deţine controlul rachetelor strategice - nucleare - a fost dotată cu o nouă conducere, însă presa scrie despre o anchetă de corupţie implicându-l pe fostul şef al acestei forţe, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Fostul adjunct al comandantului Marinei de război, Wang Houbin, a fost numit la conducerea acestei forţe, în locul lui Li Yuchao, potrivit unei depeşe scurte a agenţiei oficiale chineză de presă Chna Nouă, care menţionează promovarea acestuia la gradul de general.

Li Yuchao nu a mai fost văzut în public de mai multe săptămâni, iar China Nouă nu prezintă nicio explicaţie a acestei înlocuiri în funcţie.

Ziarul South China Morning Post scria acum câteva zile, citând surse militare, că Li Yuchao şi adjuncţii săi actuali şi foşti sunt vizaţi într-o anchetă a organismului Comisiei Militare Centrale însărcinată cu lupta împotriva corupţiei.

Preşedintele chinez Xi Jinping îndemna săptămâna trecută la o supravegehere sporită a armatei şi la construirea unui ”sistem modern de guvernanţă militară” în remarci adresate principalilor conducători.

În aceeaşi zi, departamentul militar însărcinat cu achiziţionarea de armament a lansat o serie de acţiuni împotriva unor practici de aprovizionare subminate de corupţie şi care durează de ani de zile.

China Nouă citează luni numele lui Xu Xisheng în calitate de nou comisar politic al unităţii rachetelor strategice.

Acesta a făcut parte anetrior din Comandamentul teatrului aerian de Sud al Forţelor Aeriene şi a fost, la rândul său, promovat la gradul de general.

Agenţia nu precizează când anume au preluat funcţiile cei doi.

Lipsa informaţiilor detaliate cu privire la aceste schimbări de persoane nu este neobişnuită în China.

Guvernul anunţa săptămâna trecută - fără să dea absolut nicio explicaţie - înlocuirea lui Qin Gang în postul de ministru de externe, după dispariţia acestuia timp de o lună de pe scena publică.

Acest lucru i-a determinat pe observatori să creadă că acest oficial de rang înalt, odinioară considerat un confident al lui Xi Jinping, este vizat de o anchetă sau că a căzut în dizgraţie.

Unitatea Armatei Populare de Eliberare aflată la conducerea arsenalului rachetelor strategice - atât convenţionale, cât şi nucleare - există abia de curând.

Înfiinţarea ei a fost anunţată în ianuarie 2016, în urma unei remanieri majore a aparatului militar chinez.

Într-un raport, publicat în martie, serviciile americane de informaţii avertizau cu privire la faptul că capacităţile în domeniul rachetelor convenţionale ale acestei forţe constituie ”probabil” o ameninţare gravă la adresa trupelor şi bazelor americane din Asia de Est.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.