China a interzis luni examenele scrise în cazul copiilor în vârstă de şase şi şapte ani la şcoala primară, în contextul în care înceracă să scadă presiunea asupra elevilor - un volum excesiv de lucru şi costuri prohibitive ale meditaţiilor - şi să stmuleze natalitatea, pe fondul unei încetiniri economice, relatează AFP.
Beijingul a lansat luna trecută o vastă reformă în educaţie, în care volumul excesiv de lucru al şcolarilor şi costul prohibitiv al meditaţiilor sunt tot mai dur criticate.
Învăţământul este extrem de competitiv şi elitist în China, în vederea unei reuşite la examenul întregii vieţi - ”gaokao” - care determină, la sfârşitul liceului, intrarea sau nu în învăţământul superior.
28 noiembrie - Profit Financial.Forum
Potrivit acestor noi directive, publicate luni de către Ministerul Educaţiei, nu se vor mai organiza examene scrise în primul şi în al doilea an al şcolii primare.
”Examene prea frecvente îi supraîncarcă pe elevi şi îi supun unor unor presiuni enorme”, apreciază ministerul.
Acest lucru ”le dăunează sănătăţii mentale şi fizice”, avertizează ministerul.
Autorităţile au dat deja tonul în acest sens luna trecută, interzicând cursurile de susţinere în privat din timpul weekendului şi vacanţelor şcolare.
Această măsură a provocat un adevărat cutremur în foarte profitabilul sector educativ comercial şi a făcut incert locul de muncă al multor milioane de profesori.
Obsedaţi de succesul progeniturii lor, părinţii chinezi obişnuiesc să-şi înscrie copii la o mulţime de cursuri extraşcolare, adesea foarte costisitoare.
Cei care dispun de mijloace cumpără, de asemenea, locuinţe în apropierea celor mai bune instituţii şcolare, pentru a-şi putea trimite copii să studieze la acestea.
Acest fenomen a condus la scumpiri în domeniul imobiliar.
Însă greutatea financiară pe care o implică o educaţiede calitate descurajează adesea cuplurile chineze să aibă copii, în timp ce autorităţile încearcă să stimuleze natalitatea, pe fondul unei încetiniri economice.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.