China a îndemnat vineri să se discute la ONU despre o ridicare a sancţiunilor economice impuse Coreei de Nord, după eşecul summitului de la Hanoi între preşedintele american Donald Trump şi disctatorul nord-coreean Kim Jong Un, relatează AFP.
Atât Statele Unite, cât şi Coreea de Nord ”apreciază că ridicarea sancţiunilor este un element important în procesul denuclearizării”, a subliniat un purtător de cuvânt al Ministerului chinez de Externe, Lu Kang.
”Aceste două dosare (ridicarea sancţiunilor şi dezarmarea nucleară) trebuie să fie abordate în mod simultan şi rezolvate împreună”, a subliniat el într-o conferinţă de presă obşinuită.
5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii
Coreea de Nord a propus vineri noi discuţii Statelor Unite, după eşecul spectaculos al summitului Trump-Kim în Vietnam, care s-a încheiat joi fără declaraţia comună prevăzută iniţial.
Donald Trump a dat vina eşecului pe Phenian, afirmând că delegaţia nord-coreeană a cerut ridicarea tuturor sancţiunilor.
Însă Nordul a anunţat că a cerut doar o ridicarea ”parţială”.
Subliniind ”evoluţia pozitivă a situaţiei în peninsulă, mai ales măsurile nord-coreene în domeniul denuclearizării”, Lu Kang a îndemnat Consiliul de Securitate al ONU ”să angajeze discuţii” pe tema sancţiunilor.
Este necesar ca ONU ”să ajusteze sancţiunile conform principiului reciprocităţii sincrone”, a sugerat el.
De asemenea, însărcinatul cu probleme diplomatice de cel mai înalt rang în cadrul Partidului Comunist Chinez (PCC) Yang Jiechi a discutat vineri, la telefon, cu secretarul de Stat american Mike Pompeo, a anunţat într-un comunicat Ministerul chinez de Externe.
Pompeo a dat asigurări că Washingtonul va păstra contactul cu Phenianul şi ”apreciază mult rolul pozitiv jucat de China în problema peninsulei coreene”, precizează Beijingul în comunicat.
Yang Jiechi i-a îndemnat pe americani şi nord-coreeni ”să continue să facă progrese în negocierile de pace” şi a dat asigurări că Beijingul ”va continua să joace un rol constructiv”.
Kim Jong Un, care se află într-o vizită oficială până sâmbătă, urmează să ia trenul către ţara sa, prin China.
Însă există în continuare îndoieli cu privire la o eventuală întâlnire a lui Kim cu preşedintele chinez Xi Jinping, cu care s-a întâlnit în patru rânduri în ultimul an.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.
Citește și...