China a anunţat sâmbătă dimineaţă lansarea unui protest diplomatic, după ce republicanul Donald Trump a purtat o convorbire cu preşedinta taiwaneză Tsai Ing-wen, în ciuda relaţiilor extrem de complicate existente între Washington, Beijing şi Taipei. Casa Albă nu recunoaşte insula taiwaneză decât ca parte a ”unei singure Chine”, iar diplomaţii chinezi au atras atenţia asupra ”acţiunii meschine” a Taiwanului, transmite Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Ministrul de Externe al Chinei a precizat că a lansat un protest diplomatic către ”partea relevantă americană”, pentru a cere o abordare mai grijulie faţă de Taiwan, tocmai pentru a evita apariţia unor obstacole inutile în relaţiile bilaterale dintre Washington şi Beijing.

”Principiul unei singure naţiuni chineze stă la baza relaţiilor politice dintre China şi Statele Unite”, a declarat diplomatul Wang Yi.

Formularea propoziţiei sugerează că protestul diplomatic face trimite la tabăra miliardarului republican Donald Tump. Însă, demnitarul chinez nu a dat mai multe detalii.

Această convorbire reprezintă primul contact dintre un lider taiwanez şi un preşedinte ales american din ultimele patru decenii, după ce Jimmy Carter a renunţat în 1979 la recunoaşterea diplomatică a Taiwanului, susţinând că insula face parte din ”o singură Chină”.

”Preşedinta Taiwanului m-a sunat astăzi (n.r. vineri) pentru a mă felicita în legătură cu victoria din alegerile prezidenţiale. Mulţumesc!”, a scris miliardarul republican pe Twitter

Un purtător de cuvânt al administraţiei prezidenţiale taiwaneze a precizat că cele două părţi au ajuns la un acord înainte de discuţia telefonică propriu-zisă. De asemenea, echipa de tranziţie republicană a menţionat că cei doi lideri au discutat despre relaţiile economice, politice, şi de securitate apropiate, care există între Taiwan şi Statele Unite.

China consideră că insula taiwaneză reprezintă o provincie renegată şi nu recunoaşte independenţa Taipeiului. Însă, Washingtonul reprezintă cel mai important aliat politic şi singurul furnizor de arme pentru insula nerecunoscută, în ciuda lipsei de relaţii diplomatice.

Presa americană s-a declarat contrariată de convorbirea purtată de Donald Trump şi Tsai Ing-wen, care pare să ignore complet politica diplomatică complicată existentă între Taipei şi Washington.

”Interesant cum Statele Unite vând echipament militar în valoare de miliarde de dolari Taiwan, dar eu nu pot accept un apel de felicitare”, a scris miliardarul republican pe Twitter.

Acest apel are loc în contextul înrăutăţirii considerabile a relaţiilor diplomatice dintre Taiwan şi China, după victoria înregistrată la începutul acestui an de Partidului Democratic Progresiv al preşedintei Tsai Ing-wen.

Între timp, presa controlată de executivul chinez a minimalizat posibilitatea unui conflict diplomatic de mare anvergură între Beijing şi Washington.

Global Times a scris că miliardarul republican ar putea să declanşeze o criză masivă cu Beijingul dacă alege să renunţe la principiul ”unei singure Chine” odată ajuns la Casa Albă. O asemenea criză l-ar împiedica pe viitorul preşedinte să-şi respecte promisiunile făcute în timpul campaniei electorale.

”Noi nu credem că un Trump perspicace doreşte aşa ceva”, se arată în editorialul Global Times.

Agenţia Xinhua a scris că miliardraul republican trebuie să ştie că Beijingul poate reprezenta un partener cooperant, atât timp cât Washingtonul va respecta interesele de bază ale Chinei.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.