Foarte populara interfaţă a inteligenţei artificiale (AI) generative ChatGPT, care a făcut cunoscută această tehnologie, a luat-o razna timp de mai multe ore şi le-a răspuns utilizatorilor prin fraze fără cap şi coadă, după care start-up-ul care lansat-o la sfârşitul lui 2022, OpenAI, a anunţat că ChatGPT funcţiona din nou ”normal”, relatează AFP.
OpenAI a anunţat marţi, la San Francisco, unde are sediul, că ”anchetează semnalări ale unor răspunsuri neaşteptate din partea ChatGPT”.
Întreprinderea-star din Silicon Valley anunţa, câteva ore mai târziu, că a ”identificat problema” şi că era ”pe cale s-o rezolve”.
Numeroşi utilizatori au postat online capturi de ecran cu răspunsuri razna sau de neînţeles ale modelului Ai generative.
Această tehnologie de vârf permite producerea a tot felul de conţinuturi - text, sunete, video - de o calitate uluitoare la o simplă cerere.
”ChatGPT BÂNTUITĂ”
Pe forumuri ale unor dezvoltatori care folosesc instrumente OpenAI, un utilizator, ”IYAnepo” a relevat un comportament ”ciudat” al ChatGPT.
”Ea generează cuvinte total inexistente, omite cuvinte şi produe secvenţe de mici cuvinte-cheie care-mi sunt neintiligibile, între alte anomalii”, scria el.
”S-ar putea crede că eu am specificat asemena instrucţiuni, însă nu e aşa. Am impresia că GPT-ul meu este bântuit”, adăuga el.
Alt utilizator, ”scott.eskridge”, se plânge pe acelaţi forum că toate conversaţiile cu modelul de limbaj ”se transformă rapid în prostii în ultimele trei ore”.
El a copiat un fragment al unui răspuns al intefeţei - ”nanii de bit şi lista este unul dintre străini şi Internetul unde moneda şi persoana costului este unul dintre prieteni şi moneda. Data viitoare când te uiţi la sistem, schimbul şi faptul, nu uita să dai”.
OpenAI nu a făcut precizări deepre natura incidentului, dar a subliniat că AI, chiar şi generativă, nu are conştiinţă şi nici nu înţelege ceea ce ”spune”.
Un specialis în AI, Gary Marcus, speră ca acest incident să fie perceput drept un ”semnal de alarmă”.
”Aceste sisteme nu au fost nicodată stabile. Nimeni nu a fost vreodată în măsură să pună la punct garanţii de securitate cu privire la aceste sisteme”, scria el marţi în newsletterul său.
”Nevoia unor tehnologii total diferite, mai puţin opace, mai interpretabile, mai uşor de întreţinut şi de depanat, şi astfel mai uşor de implementat, rămâne primordială”, sublinia el.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.