Un tribunal de la Moscova a dispus miercuri dizolvarea Centrului Drepturilor Omului al organizaţiei nonguvernamentale (ONG) Memorial, la o zi după interzicerea structurii-mamă a acestei organizaţii embelamtice, care a provocat un val de indignare în străinătate, relatează AFP.
Tribunalul ”a decis să aprobe cererea procuraturii de dizolvare a organizaţiei de apărarea drepturilor Memorial şi a tuturor entităţilor care fac parte din ea”, a anunţat judecătorul Mihail Kazakov, potrivit unei corespondente AFP.
Această hotărâre se aplică organismului care înregistrează încălcări ale drepturilor omului în Rusia contemporană, mai ales proceduri judiciare vizând opozanţii preşedintelui rus Vladimir Putin.
28 noiembrie - Profit Financial.Forum
Centrul de Apărarea Drepturilor Omului al Memorial a fost dizolvat din cauză că a încălcat controversata lege a ”agenţilor străini” şi a făcut apologia ”terorismului” şi ”extremismului”, acuzaţii pe care ONG-ul le respinge.
Directorul Aleksandr Cerkasov a denunţat o decizie ”politică” şi s-a angajat ca organizaţia să-şi continue activitatea ”într-un fel sau altul”.
”Nu ne facem nicio iluzie”, a declarat unul dntre avocaţii grupului, Ilia Novikov, apreciind că este ”foarte important că nava se scufundă fără pavilion”.
În pofida unui frig glacial, câteva zeci de persoane s-au adunat în faţa sediului tribunalului, pentru a-şi exprima susţinerea faţă de această organizaţie emblematică a istoriei contemporane a Rusiei.
Această dizolvare este o ”hotărâre ruşinoasă”, care ilustrează ”prăbuşirea întregului sistem judiciar”, şi-a exprimat indignarea Elena Ponomariova, o simpatizantă prezentă la manifestaţie.
Biroul ONU al Drepturilor Omului a subliniat că ”regretă profund” hotărârile justiţiei ruse împotriva Memoerial şi centrului acesteia pentru Drepturle Omului, ”care conduc la dizolvarea a două dintre cele mai respectate grupuri de apărarea drepturilor omului din Rusia şi care slăbesc şi mai mult comunitatea în declin a drepturilor omului în această ţară”.
”O societate civilă liberă, diversă şi activă este crucială oricărei societăţi, iar vocile legitime ale societăţii civile nu trebuie să fe stigmatizate, inclusiv orin folosirea expresiei «agent străin»”, a subliniat o purtătoare de cuvţnt a Înaltului Comisar ONU pentru Drepturile Omului Michelle Bachelet.
”Îndemnăm autorităţile ruse să apere şi să susţină persoanele şi organizaţiile care acţionează în vederea progresului drepturilor omului în Federaţia rusă”, subliniază ea.
Şefa diplomaţiei britanice Liz Truss s-a declarat ”profund îngrijorată” şi a denunţat o nouă ”lovitură îngrozitoare” aplicată libertăţii de exprimare în Rusia.
”Memorial a lucrat neîncetat timp de decenii pentru a se asigura că încălcările (drepturilor) din era sovietică să nu fie uitate niciodată. Închiderea sa dă din nou o lovitură îngrozitoare libertăţii de exprimare în Rusia”, denunţă într-un mesaj postat pe Twitter ministrul britanic de Externe.
Curtea Supremă a interzis marţi organizaţia-mamă a Centrului, Memorial International, ale cărei structuri anchetau cu privire la epurări sovietice.
Înfiinţată de către disidenţi sovietici, între care şi laureatul Premiului Nobel pentru Pace Andrei Saharov, Memorial avea misiunea să facă lumină asupra crimelor comise de către Uniunea Sovietică împotriva poporului său.
După căderea URSS, Memorial s-a angajat, de asemenea, în apărarea drepturilor omului.
Susţinătorii ONG-ului consideră că puterea rusă vrea să desfiinţeze Memorial cu scopul atât de a pune capăt oricărei denunţări a derivelor sale, cât şi pentru a trece sub tăcere istoria represaliilor sovietice şi milioanelor de victime ale acestora, în favoarea sărbătoririi doar a victoriei Uniunii Sovietice stalinste în al Doilea Război Mondial.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.