Cele două Corei au comemorat separat, luni, 67 de ani de la armistiţiul din peninsulă - în Nord, dictatorul Kim Jong Un înconjurat de generali care-şi agitau pistoalele, în Sud veterani cu mască care respectau distanţarea socială, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

În 1953, armistiţiul a marcat începutul despărţirii celor două ţări şi a milioane de familii de o parte şi de alta a Zonei Demilitarizate (DMZ).

La Phenian, capitala Coreei de Nord, Kim Jong Un a distribuit pistoale comemorative câtorva zeci de generali şi ofiţeri care i-au jurat credinţă, a anunţat presa de stat.

În fotografii, ofiţerii apar stând în rânduri apropiate şi fără să poarte mască, în pofida semnalării în weekend a primului caz de covid-19 în Coreea de Nord. Această ţară izolată a dat asigurări luni de zile că a reuşit să stea la distanţă de pandemie.

La Seul, capitala Coreei de Sud, zeci de veterani care purtau mască de protecţie şi respectau distanţarea socială, au participat la o ceremonie care le-a omagiat eforturile, intitulată ”Zile de Glorie”.

Pe un ecran erau proiectate reconstituiri din timpul conflictului, intercalate cu interviuri cu veterani străini şi mesaje de susţinere ale unor actuali şefi de stat care au susţinut Sudul în timpul războiului - inclusiv preşedinţii american Donald Trump şi francez Emmanuel Macron.

Izbucnit la 25 iunie 1950, după ce Nordul comunist a invadat Sudul susţinut de Statele Unite, războiul s-a soldat cu câteva milioane de morţi.

Bunicul lui Kim Jong Un, liderul de la acea vreme, Kim Il Sung, voia atunci să unifice cu forţa peninsula împărţită de către Uniunea Sovietică şi Statele Unite la sfârşitul celui de-al Doilea Război Mondial.

Forţele Nordului erau susţinute de China şi URSS, împotriva forţelor Sudului şi unei coaliţii ONU conduse de Statele Unite.

Armistiţiul a fost proclamat la 27 iulie 1953, însă nu a fost urmat niciodată de un tratat de pace.

La Phenian, Războiul Coreei, intitulat ”Războiul Glorios de Eliberare a Patriei”, este considerat o victorie.

Între timp Coreea de Nord s-a dotat cu un aresenal nuclear, necesar în opinia sa descurajării unei invazii americane, însă acest arsenal a antrenat un val de sancţiuni internaţionale care i-au fost impuse.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.