Cel puţin două persoane au fost ucise, alte 18 rănite, iar alte 12 au fost date dispărute într-o explozie uriaşă, vineri, într-o uzină de gazificare, în centrul Chinei, potrivit mai multor publicaţii de stat, relatează AFP.
Deflagraţia a avut loc către ora locală 17.45 (12.45, ora României), într-un atelier al uzinei Henan Coal Gas (Group), situată în localitatea Yima, în oraşul Sanmenxia, la aproximativ 900 de kilometri sud-vest de Beijing, potrivit agenţiei de presă China Nouă.
Ea a atins o unitate de separare a aerului uzină - dar nu zonele rezervoarelor de gaze, precizează agenţia, citând o sursă din cadrul autorităţilor locale.
5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii
Explozia a făcut ţăndări geamurile şi uşile imobilelor pe o rază de trei kilometri, ”iar unele uşi situate în interior au fost de asemenea spulberate de suflul exploziei”, anunţă pe contul de pe reţeaua de socializare Weibo televiziunea de stat CCTV.
CCTV a difuzat înregistrării video cu o imensă ciupercă de fum gri, gramuri de la clădiri sparte, moloz pe jos, locuitori panicaţi şi medici în halat alb lângă răniţi care ţin batiste pline de sânge la cap.
O uzină de gazificare permite, în general, transformarea unor materiale carbomice sau organice în gaz, utilizabil ulterior în vederea producerii electricităţii, unor bare de combustibil sau energiei.
SERIE LUNGĂ
Explozii accidentale au loc cu regualritate în China, în general în sectorul industrial.
În martie, explozia unei uzine chimice la Yancheng, un oraş situat la 260 de kilometri nord de Shanghai, s-a soldat cu moartea a 78 de persoane şi a devastat locuinţe pe o rază de câţiva kilometri.
Întreprinderea a fost criticată în mai multe rânduri din cauza unor nereguli în privinţa reglementărilor de mediu.
În noiembrie 2018, o scurgere de gaze într-o uzină chimică a provocat o explozie soldată cu 23 de morţi la Zhangjiakou, un oraş-gazdă al Jocurilor Olimpice (JO) de Iarnă din 2022, situat la aproximativ 200 de kilometri nord-vest de Beijing.
Însă unul dintre cele mai grave accidente industriale este cel care a avut loc în 2015 la Tianjin (nord) - o explozie uriaşă într-un depozit de produse chimice s-a soldat cu 165 de morţi în acest mate oraş portuar, la aproximativ 120 de kilometri de Beijing.
Instalaţia industrială respectivă stoca aproximativ 700 de tone de cianură de sodiu - extrem de toxică - în mii de tone de alţi compuşi chimic periculoşi.
Fostul primar al oraşului, care a condus Comitetul încărcinat cu gestionarea catastrofei, a fost conamnat în 2017 la 12 ani de închioare, după ce a fost găcit vinovat de corupţie.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.
Citește și...