O enormă explozie a avut loc vineri într-o uzină de gazificare, în centrul Chinei, care a spart geamurile pe o rază de trei kilometri, potrivit unei publicaţii de stat, care a anunţat ”numeroşi răniţi”, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Deflagraţia a avut loc către ora locală 17.45 (12.45, ora României) într-un atelier al uzinei situat în localitatea Yima, în oraşul Sanmenxia, la aproximativ 900 de kilometri sud-vest de Beijing, potrivit agenţiei de presă China Nouă.

Înregistrări video difuzate pe reţele de socializare surprind o enormă ciupercă de fum gri, geamuri sparte la clădiri, moloz pe jos, locuitori cuprinşi de panică şi medici în halat alb lângă răniţi care ţin batiste pline de sânge la cap.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.Forum

AFP scrie că nu a putut să verifice imediat autenticitatea acestor imagini.

”Incidentul s-a solat cu un număr de răniţi” şi ”doi dispăruţi”, a anunţat China Nouă, citând autorităţile municipale.

”Operaţiuni de salvare sunt în curs, iar răniţii sunt conduşi la spitale în apropiere”, potrivit agenţiei.

”Nu ştim, pentru moment, dacă există morţi. O anchetă este în curs în vederea stablirii cauzelor exploziei”, precizează agenţia de presă.

O uzină de gazificare permite, în general, transformarea unor materiale carbomice sau organice în gaz, utilizabil ulterior în vederea producerii electricităţii, unor bare de combustibil sau energiei.

Explozii accidentale au loc cu regualritate în China, în general în sectorul industrial.

În noiembrie, o scurgere de gaze într-o uzină chimică a provocat o explozie soldată cu 23 de morţi la Zhangjiakou, un oraş-gazdă al Jocurilor Olimpice (JO) de Iarnă din 2022, situat la aproximativ 200 de kilometri nord-vest de Beijing.

Însă unul dintre cele mai grave accidente industriale este cel care a avut loc în 2015 la Tianjin (nord) - o explozie uriaşă într-un depozit de produse chimice s-a soldat cu 165 de morţi în acest mate oraş portuar, la aproximativ 120 de kilometri de Beijing.

Instalaţia industrială respectivă stoca aproximativ 700 de tone de cianură de sodiu - extrem de toxică - în mii de tone de alţi compuşi chimic periculoşi.

Fostul primar al oraşului, care a condus Comitetul încărcinat cu gestionarea catastrofei, a fost conamnat în 2017 la 12 ani de închioare, după ce a fost găcit vinovat de corupţie.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.