Cinci persoane au murit, iar alte 120 au fost rănite într-un seism, în nord-vestul Iranului, în noaptea de joi spre vineri, potrivit televiziunii iraniene de stat, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Epicentrul cutremurului iniţial - cu o magnitudine de 5,9 - a fost localizat la opt kilometri adâncime, în provincia Azerbaidjanul de Est, la aproximativ 120 de kilometri sud-est de oraşul Tabriz, potrivit Centrului Seismologic al Institutului de Geofizică al Universităţii din Teheran.

Cutremurul a fost urmat de cinci replici - cu magnitudini cuprinse între 4 şi 4,8 - de la ora locală 1.20 (0.50, ora României) la ora locală 5.10 (3.40, ora României), în aceeaşi regiune, Turkmantchai, potrivit datelor institutului.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.Forum

Contactat de televiziune la telefon, guvernatorul provinciei, Mohammad-Reza Pourmohammadi, a declarat că cinci persoane au murit şi că seismul a distrus ”30 de case”.

Potrivit televiziunii de stat, 120 de persoane au fost rănite. Un bilanţ anterior anunţa trei morţi şi 20 de răniţi.

Operaţiuni de salvare aveau loc în 41 de sate, însă pagubele materiale, care păreau limitate, se concentrează în principal în două localităţi, potrivit televiziunii.

Populaţia din aceste zone rurale de munte a ieşit din locuinţe după primul cutremur.

Către ora locală 5.30 (4.00, ora României), agenţia iraniană de presă Fars a anunţat că oamenii începeau să se întoarcă la locuinşe şi că situaţia părea să revină la normal, după panica iniţială.

Situat la intersecţia mai multor plăci tectonice şi traversat de mai multe falii, Iranul este o zonă cu o puternică activitate seismică.

Ultimul seism major a avut loc în noiembrie 2017, un cutremur de magnitudinea 7,3, în provincia Kermanshah (vest), soldat cu 620 de morţi.

În 2003, un cutremut cu magnitudinea 6,6, în provincia Kerman, în sud-estul Iranului, a devastat oraşul antic Bam - inclusiv celebra citadelă - şi a ucis cel puţin 31.000 de oameni.

Cel mai sângeros cutremur din ultimii 30 de ani, cu o magnitudine de 7,4, s-a soldat cu 40.000 de morţi şi a lăsat o jumătate de milion de oameni fără adăpost în nordul ţării, în 1990.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.