Bilanţul taifunului Rai a fost revizuit în creştere la 208 morţi în Filipine, a anunţat luni poliţia filipineză, acest fenomen natural devenind astfel unul dintre cele mai sângeroase din ultimii ani în această ţară, relatează AFP.
Alte cel puţin 239 de persoane aufost rănite, iar alte 52 au fost date dispărute în urma trecerii Rai prin sudul şi centrul ţării, precizează poliţia.
The central and southern parts of the Philippines have been devastated by Typhoon Rai https://t.co/voKuyZy7Q8 pic.twitter.com/q98udV4e5s
— Reuters (@Reuters) December 17, 2021
Peste 300.000 de persoane au fugit de acasă joi, când taofunul a atins uscatul.
28 noiembrie - Profit Financial.Forum
Filiala filipineză a Crucii Roşii a anunţat un ”carnagiu complet” în zonele de coastă.
Furtuna a smuls acoperişuri, a răsturnat stâlpi electrici, a demolat case din lemn şi a inundat sate, amintind de super-taifunul Haiyan care s-a abătut asupra arhipelagului în 2013.
Haiyan - numit Yolanda în Filipine - a fost cel mai sângeros ciclon înregistrat vreodată în această ţară - s-a soldat cu peste 7.300 de moţi şi dispăruţi.
Una dintre cele mai afectate insule de Rai este Insula Bohol - celebră prin tarsierii săi, o primată care a invadat arhipelagul -, unde au murit cel puţin 80 de persoane, a anunţat guvernatorul provinciei, Arthur Yap, care actualizează bilanţul pe Facebook.
Distrugeri importante au fost înregistrate, de asemenea, pe Insulele Siargao, Dinagat şi Mindanao, cele mai afectate joi, când furtuna a lovit cu rafale de vânt de 195 de kilometri pe oră.
Cel puţin zece persoane au murit la Dinagat, a confirmat duminică AFP un reprezentat însărcinat cu presa al provinciei, Jeffrey Crisostomo.
Semnalul de ajutor ”S.O.S.” a fost desenat cu roşu pe un drum în oraşul turistic General Luna, pe Insula Siargao, unde înainte de Crăcun au venit numeroşi surferi şi turişti, şi unde oamenii luptau să găsească apă şi hrană.
”Nu mai e apă. E o penure de apă. În prima zi au avut loc jafuri în cartierul nostru”, a declarat CNN Philippines Marja O'Donnell, propritara unui complex hotelier din Siargao.
Mijloacele de comunicaţii în mai multe părţi ale zonelor afectate au fost întrerupte, îngreunând eforturle salvatorilor de evaluare a amplorii pagubelor.
Electricitatea a fost de asemenea întreruptă şi afecta staţii de alimentare cu apă şi distribuitoare automate de bilete.
Mii de militari, poliţişti, membrii ai Gărzii de Coastă şi pompieri au fost desfăşuraţi în operaţiuni de căutare şi salvare.
Hrană, apă şi furnituri medicale, dar şi material în vederea deblocării drumrilor de stâlpi electrici şi arbori au fost distribuite cu nave ale Gărzii de Coastă.
Preşedintele filipinez Rodrigo Duterte s-a dus în anumite zone afectate, sâmbătă, şi a promis un fond de ajutoare în valoare de două miliarde de pesos (35 de milioane de euro).
Rai este un taifun extrem de târziu. Majoritatea cicloanelor tropicale de la Oceanul Pacific se formează în perioada iulie-octombrie.
Cercetărtori avertizează de mult timp că taifunurile devin tot mai puternice, pe măsură ce încălzirea globală accelerează.
Filipinele - clasate drept una dintre cele mai expuse ţări modificărilor cliamtice - sunt măturate de aproape 20 de furtuni tropicale sai faifunuri anual, care distrug, în general, recoltele, locuinţele şi infrastructurile în regiuni sărăcite.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.