Salvatori albanezi căutau supravieţuitori între dărâmături marţi, după cel mai puternic cutremur din ultimele decenii în această ţară din Balcani, soldat cu cel puţin 13 morţi şi sute de răniţi, relatează AFP.
Imobile s-au surpat ca nişte castele de cărţi din cauza violenţei cutremurului de magnitudinea 6,4 care a avut loc marţi dimineaţa şi a prins victime sub moloz.
Pe străzile din Tirana, locuitorii au ieşit din case cuprinşi de panică, potrivit unei jurnaliste AFP.
28 noiembrie - Profit Financial.Forum
Oraşul de coastă Durres, frecventat de turişti, şi localitatea Thumane, la nord de capitală, au fost extrem de afectate şi ofereau un spectacol dezolant cu clădiri făcute praf.
Potrivit unui ultim bilanţ al Ministerului albanez al Apărării, 16 peroane au murit. Un bilanţ anterior anunţa 13 morţi.
Mai multe corpuri au fost scoase din ruine la Durres - unde un hotel s-a surpat -, iar alte imobile au fost grav avariate. Rămăşiţele altor victime au fost găsite între dărâmături la Thumane.
În oraşul vecin Kurbin, un bărbat în vârstă de aproximativ 50 de ani, cuprins de panică, a sărit, de la mai multe etaje, din locuinţă. Alt bărbat a murit într-un accident de maşină, după ce drumul a fost distrus de cutremur, potrivit aceleiaşi surse.
Ministerul albanez al Sănătăţii a anunţatcă aproximativ 600 de persoane au fost rănite uşor şi au primit îngrijiri în spitale în întreaga ţară.
Autorităţile au mobilizat aproximativ 300 de militari. Aproximativ 1.900 de poliţişti au fost de asemenea desfăşuraţi.
”NUMAI DUMNEZEU ŞTIE”
Apriximativ 40 de persoane au fost salvate până marţi la prânz. Nicio estimare a numărului persoanelor prinse între dărâmături nu era disponibil.
La Durres, militari şi poliţişti încercau să salveze nouă persoane - inclusiv femei şi copii - prinse între dărâmăturile unui imobil cu cinci etaje complet distrus, potrivit unor jurnalişti AFP.
The most powerful earthquake to hit Albania in decades rocked capital Tirana and the surrounding region, causing several buildings to collapse and burying residents in the rubble. More here: https://t.co/jXsANHBNY8 pic.twitter.com/pPtG4N8ivb
— Reuters (@Reuters) November 26, 2019
”Este teribil. Este oribil. Sperăm că îi vor scoate vii”, declară în lacrimi Astrit Cani, un locuitor în vârstă de 25 de ani.
Scena se repetă la Thumane, unde salvatori caută în ceea ce a mai rămas dintr-un imobil cu cinci etaje.
Locuitorii îşi strigă rudele - "Mira!", "Ariela!", "Selvije!" - în speranţa ca ele să fie încă în viaţă. Strigăte de ajutor ale persoanelor acoperite se auzeau din ruine.
Dulejman Kolaveri, în vârstă de 50 de ani, o striga pe mama sa în vârstă de 70 de ani şi pe nepoata sa, în vârstă de şase ani, care locuiau a etajul cinci.
”Nu ştiu dacă sunt moarte sau în viaţă. Mi-e frică pentru ele. Auzim voci, numai Dumnezeu ştie!”, a declarat el pentru AFP, cu vocea cuprinsă de angoasă şi cu mâinile tremurându-i.
Panica şi frica domnea în rândul persoanelor prezente, în timp ce replici continuă să fie resimţite.
Albania este cunoscută prin urbanismul său sălbatic, mai ales în zone turistice, în care multe case au fost construite fără permis de construcţie şi în pofida reglementărilor de securitate.
SEISM RESIMŢIT ÎN BALCANI
Şcolile au rămas închise marţi.
Un seismolog albanez, Rrapo Ormeni, a declarat la televiziune că este vorba despre cel mai puternic cutremur în regiunea Durres din 1926.
Epicentrul cutremurului a fost localizat în Marea Adriatică, la 34 de kilometri nord-vest de Tirana, la o adâncime de zece kilometri, potrivit Centrului Seismologic Euro-Mediteraneean.
Acest cutremur a fost urmat de multiple replici, inclusiv una de magnitudinea 5,3, potrivit Centrului.
Primul cutremur a fost resimţit în Balcani, la Sarajevo (aproximativ 400 de kilometri distanţă), în Bosnia, sau la Novi Sad (aproape 700 de kilometri distanţă) în Serbia, potrivit presei şi unor alerte publicate de către locuitori pe reţele de socializare.
Aceeaşi regiune a Albaniei a fost zguduită în septembrie de un cutremur de magnitudinea 5,6, catalogat de autorităţi cel mai puternic seism din ”ultimii 20-30 de ani”.
Balcanii sunt o zonă cu o puternică activitate seismică, în care cutremurele sunt frecvente.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.
Citește și...