Statele Unite şi Rusia s-au certat în mod public pe tema efectivelor ambasadelor lor, semnalând astfel lipsa vreunui progres în acest dosar sensibil, în pofida unui summit Biden-Putin şi lansării unui ”dialog strategic” prin care să-şi stabilizeze relaţiile, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Ambasadorul Rusiei la Washington Anatoli Antonov deplânge, într-un interviu acordat ziarului american The National Interest, ”expluzări” ale unor diplomaţi ruşi.

El acuză Statele Unite de faptul că sunt ”perseverente şi creative” prin limitarea la trei ani a vizei diplomaţilor ruşi - mai scurtă decât alte vize diplomatice, afirmă el.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.Forum

”Am primit o listă de 24 de diplomaţi care trebuie să părăsească ţara până la 3 septembrie”, anunţă ambasadorul rus, care dă asigurări că nu vor fi înlocuiţi aproape toţi, ”deoarece Washingtonul a strâns abrupt şurubul procedurilor de emitere a vizelor”.

DESCRIERE ”INEXACTĂ” A SITUAŢIEI

Un purtător de cuvânt al Departamentului de Stat american Ned Price, apreciază că este vorba despre o descriere ”inexactă” a situaţiei.

Potrivit lui Price, ruşii ştiau că aceste vize expiră după trei ani şi ar fi putut să ceară prelungirea acestora.

El a acuzat, la rândul său, Moscova de faptul că a obligat Statele Unite să-şi concedieze angajaţii ruşi de la misiunile diplomatice din Rusia, interzicând ambasadei să angajeze personal local sau dintr-o ţară terţă.

”Este un lucru nefericit, deoarece aceste măsuri au un impact asupra operaţiunilor misiunii americane în Rusia, potenţial asupra securităţii personalului nostru şi asupra capacităţii noastre de avea schimburi diplomatice cu Guvernul rus”, a declarat luni Price în faţa presei.

”Ne rezervăm dreptul să adoptăm măsuri adecvate ca răspuns la măsurile Rusiei”, a sublniat el, dând totodată asigurări că expirarea vizelor denunţată de către ambasadorul rus nu are nicio legătură cu acest lucru.

Cele două puteri rivale au procedat în ultimii ani la expulzări reciproce de diplomaţi, un lucru care a condus la obligarea misiunilor celor două ţări să lucreze în situaţie de serviciu minim.

Preşedintele american Joe Biden s-a întâlnit, pe fondul unor tensiuniputernice, în iunie, la Geneva, cu omologul său rus Vladimir Putin.

Ei au decis să organizeze un dialog strategic între cele două ţări rivale - lansat săptămâna trecută - tot la Geneva.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.