India a lansat o investigaţie privind modul în care 303 indieni au ajuns la bordul unui zbor charter care a fost oprit la sol în Franţa săptămâna trecută din cauza suspiciunilor de trafic de persoane, au declarat miercuri autorităţile din statul Gujarat din vestul Indiei, citate de Reuters. Avionul era operat de compania Legend Airlines, care este înregistrată în România.
Sesizate de un informator anonim, autorităţile franceze au împiedicat vineri avionul să zboare spre destinaţia dorită, Nicaragua, după ce făcuse o escală de realimentare pe aeroportul Vatry din nord-estul Franţei. Avionul decolase din Emiratele Arabe Unite (EAU) cu 11 minori neînsoţiţi printre pasageri.
Dintre cei 303 pasageri, 276 s-au întors marţi în India. Mulţi dintre indienii aflaţi la bord erau originari din Gujarat. Sanjay Kharat, un oficial de rang înalt al poliţiei din Gujarat, a declarat că autorităţile au obţinut numele şi adresele a 21 de persoane din acest stat care se aflau la bordul zborului, iar anchetatorii încearcă să stabilească cine le-a facilitat călătoria.
Zborul a fost operat de compania Legend Airlines din România. Avocata companiei, Liliana Bakayoko, a refuzat să dea numele clientului care a închiriat avionul, invocând confidenţialitatea contractului.
Un oficial de la Ministerul de Interne din India, care a vorbit sub protecţia anonimatului, a declarat pentru Reuters că a fost identificată înregistrarea zborului închiriat şi "persoanele care au operat întreaga reţea", dar a refuzat să ofere detalii. Un purtător de cuvânt al ministerului nu a răspuns la un e-mail prin care se solicitau comentarii suplimentare.
Autorităţile franceze au plasat doi dintre pasageri sub statutul de "martor asistat" după ce i-au investigat pentru suspiciune de trafic de persoane, în timp ce alţi 25 de pasageri au rămas în Franţa pentru a solicita azil. În Franţa, statutul de "martor asistat" este un statut intermediar între cel de martor şi cel de suspect pus sub acuzare.
Reuters nu a reuşit deocamdată să vorbească cu niciunul dintre cei care s-au întors în India, unii dintre ei refuzând să vorbească după ce au ieşit de pe aeroportul din Mumbai, iar alţii ascunzându-şi feţele cu mâinile sau cu hainele.
Sursa din cadrul Ministerului indian de Interne a declarat că oficiali indieni din domeniul imigraţiei au fost, de asemenea, interpelaţi pentru a vedea dacă vreun copil a părăsit India neînsoţit. "Toţi aceşti oameni au aterizat în (Emiratele Arabe Unite) la momente diferite şi s-au adunat pentru a pleca cu acelaşi avion. Ei aveau vize turistice legale pentru a intra în Dubai", a declarat oficialul pentru Reuters.
Avionul a fost reţinut în Franţa la o zi după ce Departamentul de Stat al SUA a declarat că va impune restricţii de viză pentru persoanele care sunt implicate în organizarea de zboruri charter în Nicaragua pentru imigranţi care apoi se îndreaptă spre graniţa dintre Mexic şi SUA. Potrivit datelor Serviciului vamal şi de protecţie a frontierelor din SUA, numărul indienilor prinşi încercând să intre ilegal în Statele Unite s-a triplat în ultimii trei ani. Autorităţile americane au prins 96.917 indieni între octombrie 2022 şi septembrie 2023, faţă de 30.662 în urmă cu trei ani.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.